Ondernemershuis
Image default
Financieel

Een hypotheek voor je bedrijfspand? Hier zijn 3 tips

Als je een eigen onderneming hebt, is de kans groot dat je een bedrijfspand nodig hebt. Het is vaak beter om een bedrijfspand te kopen in plaats van te huren. De beste manier om een bedrijfspand te financieren, is door een zakelijke hypotheek af te sluiten. Wil je graag wat meer informatie over een zakelijke hypotheek? Lees dan hieronder snel verder. 

 

Zakelijke hypotheek afsluiten

 

Om een bedrijfspand te kunnen financieren, kan je een zakelijke hypotheek afsluiten. Een hypotheek zakelijk betekent simpelweg dat je geld leent dat je vervolgens kan gebruiken om een bedrijfspand te kopen. Sommige ondernemers kiezen ervoor om een zakelijke lening te gebruiken voor het financieren van het bedrijfspand. Er zijn alleen wel wat belangrijke verschillen. 

 

Een zakelijke hypotheek heeft bijvoorbeeld een looptijd van tien jaar waarbij de rente vast is. De looptijd van een zakelijke lening kan langer zijn dan tien jaar. Er zit ook een verschil in het percentage voor kosteloos extra aflossen. Bij een zakelijke hypotheek is dit percentage hoger en dus eigenlijk gunstiger. Een bedrijfspand financieren kan je dus beter doen met een zakelijke hypotheek. 

 

Controleer de voorwaarden

 

Een zakelijke hypotheek afsluiten is alleen mogelijk als er voldaan wordt aan alle voorwaarden. Er moet voldaan worden aan een aantal voorwaarden omtrent de onderneming en het bedrijfspand zelf. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de onderneming al vijftien maanden geregistreerd moet zijn in Nederland. Hiernaast moet de onderneming voorzien worden van positieve cijfers. 

 

Wat betreft het bedrijfspand is het onder andere van belang dat jij degene bent die gebruik maakt van het pand. Je mag het bedrijfspand dus niet verhuren. In het bedrijfspand mogen geen giftige stoffen zijn, want dan wordt de aanvraag niet goedgekeurd. Daarnaast zal een kantoorpand voorzien moeten worden van het juiste energielabel. Je kan het beste advies vragen als je niet zeker weet of het bedrijfspand voldoet aan de voorwaarden.

 

Proces van het aanvragen

 

Om jezelf alvast voor te bereiden voor een zakelijke hypotheek, is het handig om te weten hoe het aanvraagproces er uitziet. Tegenwoordig is het mogelijk om een zakelijke hypotheek online aan te vragen en dit wordt ook aangeraden. De bank neemt zo snel mogelijk contact met je op wanneer je een financieringsgesprek aanvraagt. Het is goed om te weten dat je van tevoren al documenten moet aanleveren. 

 

De adviseur van de bank neemt deze documenten goed door zodat er een realistisch aanbod kan worden gedaan. Op het moment dat je het aanbod accepteert, zal je natuurlijk nog wat extra documenten en gegevens moeten overleggen. Hierna wordt het taxatierapport van het bedrijfspand gecontroleerd door de bank. Wanneer dit gedaan is, zal het bedrag worden overgemaakt naar de notaris.