Ondernemershuis
Image default
Bedrijfsvoering

Hoe ziet jouw RI&E eruit?

Als ondernemer loop je vele risico’s. Maar deze wil je natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Dit doe je bijvoorbeeld met een goed debiteurenbeheer, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en goede andere risico beperkende middelen. Maar heb je weleens aan de RI&E gedacht? Zolang het goed gaat gaat het goed. Maar wat als er toch een ongeluk gebeurt? Deze zit immers in een klein hoekje.

Weet waar het gevaar zit

Als ondernemer heb je te maken met nogal wast risico’s. In de introductie zag je er al een aantal. Maar denk ook eens aan achterstallig onderhoud, gevaarlijke vloeistoffen, overschrijding van het ARBO-gewicht. En natuurlijk niet te onderschatten persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Een zieke medewerker of misschien jijzelf wel, is al duur en zuur genoeg. Maar ook ligt een claim, achterstallig onderhoud of imagoschade soms op de loer. We horen je denken, dat overkomst ons niet. Een RI&E instrument is dan van zeer toegevoegde waarde.

Zorg dat je inzicht hebt

Met een RI&E ofwel een risico inventarisatie en evaluatie krijg je in één oogopslag inzicht in alle problemen en uitdagingen. Met een goede RI&E krijg je zelfs inzicht in mogelijke oplossingen. Na het invullen van een enquête krijg je automatisch een plan van aanpas met de juiste to do’s voorgeschoteld. Op deze manier krijg je goed en snel inzicht in je actiepunten om de organisatie nog beter te maken. Online wordt dit ook wel een digitale RI&E genoemd.

Is dit verplicht?

Iedere organisatie met medewerkers moet een RI&E in huis hebben. Afhankelijk van de branche is de omvang bepalend. Het is niet moeilijk maar neem er wel even de tijd voor. Het kan bij het voorkomen van ongelukken veel tijd besparen! Ook is er een inspectie actief. De SZW mag handhaven en hierop inspecteren. De meest voorkomende risico’s bij het ontbreken van een goed beleid zijn:

– Imagoschade bij letsel of dodelijk ongeval. Dit kan bijvoorbeeld in de media terecht komen
– Financieel risico. Materiele schade en letselschade
– Productiestop bij een claim. De hele productieruimte staat dan stil
– Juridische gevolgen bij nalatigheid
– De belangrijkste, de veiligheid van personeel kan niet worden gewaarborgd.

Bezoek de website voor meer informatie :