Ondernemershuis
Image default
Bedrijven

Hoe motiveer je medewerkers?

Het is de droom van vele werkgevers: altijd de beschikking hebben over supergemotiveerde medewerkers. Helaas is de praktijk natuurlijk iets weerbarstiger. Hoe zorg je er nu eigenlijk voor dat jouw medewerkers gemotiveerd zijn? Soms lijkt het enorm lastig om medewerkers in beweging te krijgen. Kun jij wel tips gebruiken of wil je kijken hoe goed je het eigenlijk al doet? Check dan deze punten.

Wees het voorbeeld

Als jij al geen zin hebt om te werken, dan kun je moeilijk ervan uitgaan, dat jouw medewerkers wel gemotiveerd zijn. Niks is zo inspirerend en motiverend als een lichtend voorbeeld. Dat is zo’n cliché, klopt. Maar, dat is ook omdat het zo waar is. Dat betekent trouwens niet dat het altijd makkelijk is. Want, ook werkgevers hebben wel eens een dag dat alles lijkt tegen te zitten.

Personaliseer

Het is zaak voor jou om uit te zoeken, wat jouw medewerkers motiveert. Voor de ene medewerker is bijvoorbeeld een hele goede balans tussen werk en thuis belangrijk. Een andere medewerker wil graag wat meer geld verdienen en weer een andere medewerker wil vooral gezien worden. Vaak is het natuurlijk een mix van allerlei zaken. Het punt is om te kijken, waar je de medewerker tegemoet in kunt komen. Het kan ook zijn dat je een extra doel geeft. Een medewerker moet bijvoorbeeld moeilijkere taken uit gaan voeren. Als dat goed gaat, kan deze medewerker bijvoorbeeld ook meer geld krijgen.

Teamgeest

Een goede teamgeest is altijd belangrijk. Mensen moeten zich prettig voelen op het werk en dus ook bij de collega’s. Het is erg belangrijk dat mensen zich veilig voelen. Geef eenieder ook af en toe persoonlijke aandacht. Dit is erg moeilijk, als empathie niet jouw sterkste punt is, want dit moet natuurlijk wel echt gemeend zijn. Mensen voelen het vaak aan, als het een trucje is.

Wat ook kan bijdragen, zijn teamuitjes. Dit hoeft niks ingewikkelds te zijn. Laat medewerkers het ook zelf regelen, zorg gewoon alleen voor voldoende budget. Dan komt het vast wel goed.

Doe een medewerkersonderzoek

Wil je echt het optimale uit jouw team halen? Doe dan een medewerkersonderzoek. Met een medewerkersonderzoek, wordt het inzichtelijker wat jouw medewerkers ‘aan zet’. Tip? Laat dit medewerkersonderzoek doen, door een ervaren bureau. Die weten precies welke vragen er gesteld moeten worden.

https://www.duomarketresearch.nl/medewerkersonderzoek/medewerkersonderzoek-breed/