Ondernemershuis
Image default
Eten en drinken

Gember Crackles

Deze zachte koekjes zijn heerlijk gekruid met gember, kaneel en een vleugje kruidnagel. De koekjes zijn vernoemd naar de manier waarop de bovenkant van het koekje een gecraqueleerde textuur heeft. Door ze in poedersuiker te rollen, krijgen ze een lichtzoete laag aan de buitenkant die eruitziet als een laagje verse gevallen sneeuw.

Ingrediënten

  • 120 g bloem
  • 120 wit volkorenmeel
  • 2 theelepels gemalen gember
  • 1 ½ theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel gemalen kruidnagel
  • ¼ theelepel zout
  • 200 g bruine suiker
  • 6 eetlepels ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 1 groot ei
  • 2 eetlepels melasse
  • 67 g banketbakkerssuiker

Bereiding

  • Stap 1

Mix de bloem, volkorenmeel, gember, kaneel, bakpoeder, kruidnagel en zout in een middelgrote kom. Bewaar voor later.

  • Stap 2

Mix de bruine suiker en boter in een kom met een elektrische mixer op hoge snelheid tot alles goed gemengd is. Klop het ei en de melasse erdoor. Voeg geleidelijk op lage snelheid het bloemmengsel toe en meng tot het net gemengd is. Vorm het deeg tot een schijf van ongeveer 2.5 cm dik en wikkel in plasticfolie. Koel tot stevig, ongeveer 1 uur.

  • Stap 3

Verwarm de oven voor op 175 ° C. Vet 2 grote bakplaten in.

  • Stap 4

Plaats de banketbakkerssuiker in een ondiepe schaal. Rol het deeg in ballen van 2.5 cm (elk ongeveer een royale eetlepel), rol dan de ballen door de suiker voor een rijkelijke suikerlaag. Plaats de koekjes ongeveer 2 centimeter uit elkaar op de voorbereide bakplaten. Bak, 1 plaat per keer, tot de koekjes bovenop licht scheuren, 10 tot 12 minuten. Breng de koekjes over naar een rooster om af te koelen.

Tip

Je kan de koekjes bewaren in een luchtdichte verpakking bij kamertemperatuur gedurende maximaal 5 dagen of bevriezen gedurende maximaal 3 maanden.

Op www.aardappelshop.nl kunt u onder andere de gember kopen voor dit recept.