Heb je een geschil? Dan is niets zo fijn als de juiste hulp krijgen. Echter is lang niet voor ieder geschil dezelfde hulp nodig. Neem bijvoorbeeld een advocaat en een jurist. Beide rechtspersonen lijken in eerste instantie hetzelfde, maar geven jou verschillende werkzaamheden. Hierdoor heb je altijd op een andere manier hulp en is lang niet ieder rechtspersoon de geschikte keuze. Je zult daarom goed op moeten letten waar je voor jouw geschil terecht komt. Maar wat is dan het verschil tussen een advocaat en een jurist? En waarmee kunnen ze jou eigenlijk helpen?
Een jurist geeft jou gedegen adviesEen advocaat verschilt sterk van een jurist. Zo is een advocaat ook jurist, maar is een jurist niet altijd een advocaat. Snap je het nog? Laten we daarom als eerste gaan kijken naar een jurist. Dit is een rechtspersoon die een universitaire studie Rechtsgeleerdheid heeft afgerond. Hiervoor moeten zowel een bachelor als een master voltooid zijn. Daarna mag degene de titel ‘meester in de rechten’ gebruiken. De meeste juristen zijn werkzaam als bedrijfsjurist, rechtsbijstand of Juridisch Loket. Zij geven jou deskundig advies op basis van jouw situatie.
Een lange weg naar het advocaatschapEen jurist kan jou echter niet altijd helpen. Er zijn namelijk ook situaties waar een advocaat voor nodig is, zoals bijvoorbeeld de procedure voor een echtscheiding. Een advocaat moet zich ook altijd aan strikte beroepsregels houden, waarbij de kwaliteitseisen in acht genomen moeten worden die door de Orde van Advocaten zijn opgelegd. Iemand kan zichzelf daarom niet zomaar een advocaat noemen. Bij Justius zijn alle advocaten ook aangesloten bij verenigingen en zijn ze allemaal beëdigd als advocaat-stagiaire om daarna verder te groeien met behulp van een ervaren advocaat. Er is dus een lange weg te gaan voordat de werkzaamheden echt kunnen beginnen.
Regels en het overtreden ervanEen advocaat moet daarbij altijd de beroepsopleiding Advocatuur afgerond hebben. Ook zijn er veel cursussen voor nodig, die in het kader van Voortgezette Stagiaire Opleiding volgen. Vanaf het moment dat een jurist als advocaat beëdigd is, mag deze zich ook daadwerkelijk een advocaat gaan noemen. Advocaat is een beschermde titel, waaraan dus ook veel regels verbonden zitten. De beroepsvereniging is hier een van en iedere advocaat die zich hier niet aan houdt, wordt voor de rechter gesleept. Je kunt er daarom vanuit gaan dat je altijd in goede handen bent bij een advocaat.
Altijd onderzoek doen naar de beroepsverenigingHet grootste verschil tussen een advocaat en een jurist is dus de weg naar het beroep toe. Vrijwel iedereen die een opleiding afgerond heeft, mag zichzelf een jurist noemen, maar lang niet iedereen mag zichzelf een advocaat noemen. Voordat je een afspraak maakt om jouw situatie voor te leggen, blijft het daarom altijd belangrijk dat je gaat kijken bij welke beroepsvereniging een rechtspersoon aangesloten zit. Kun je dit niet herleiden, dan is het beter om naar een andere mogelijkheid te gaan kijken. Zo voorkom je nog grotere problemen met jouw situatie.
|