Ondernemershuis
Image default
Woning en Tuin

Advies voor het verkopen van je verhuurde beleggingspand

Ben je in het bezit van een beleggingspand en denk je erover om deze te verkopen? Ondernemershuis geeft advies. Misschien wil je geld vrijmaken voor een nieuw investeringsproject? Of merk je dat dit een goed moment is om te verkopen, nu de overdrachtsbelasting omhooggaat in januari en de vraag onder andere beleggers erg groot is? Het lijkt misschien lastig om een pand te verkopen dat verhuurd is, maar dit hoeft niet.

Veel mensen kopen een beleggingspand om te verhuren als investering, omdat het een aantrekkelijk rendement kan opleveren. Het is een manier om een extra inkomensstroom te genereren en wordt gezien als een redelijk veilige investering. Maar er komt meer bij kijken dan alleen het innen van de huur elke maand. Als huisbaas ben je verantwoordelijk voor het regelen en betalen van onderhoud en reparaties. Ook kunnen er problemen ontstaan in de relatie met je huurders, zoals wanbetaling en betalingsachterstanden. Dit zijn dingen wat veel tijd en energie kan kosten. Daarnaast zijn er veel regels en wetten om huurders te beschermen, waar jij als belegger en huisbaas rekening mee moet houden. Zo kun je niet zomaar de huur verhogen, het wettelijke maximum van het verhogen van de huur ligt namelijk rond de 5% per jaar.

Ook wanneer je besluit om je beleggingspand te verkopen, is het volgends de wet zo geregeld dat je niet zomaar de huurovereenkomst op kan zeggen en je huurders kan laten vertrekken. “Koop breekt namelijk geen huur” volgends de Nederlandse wet. Als je het beleggingspand toch nu wilt verkopen, doe je dat in zo’n geval dus mét huurders. Veel particulieren kopers zijn helaas niet geïnteresseerd in een woning met huurders, omdat zij een huis willen kopen waar ze zelf willen gaan wonen. Je hebt dus een minder grote groep potentiele kopers, hierdoor kan het lastiger zijn om je verhuurde beleggingspand te verkopen dan een leegstaand pand.

Maar het verkopen van je verhuurde beleggingspand biedt ook kansen, aangezien andere beleggers hier wel vaak geïnteresseerd in zijn. Zo kun je ervoor kiezen om je verhuurde beleggingspand te verkopen aan een partij die investeert in vastgoed en zonder problemen de huurcontracten van je overneemt. Het voordeel van verkopen aan een professionele vastgoedbelegger is dat er direct geschakeld wordt en er dus geen makelaars aan te pas komen. Hiermee bespaar je als snel duizenden euro’s. Verder hebben zulke partijen vaak geen financieringsvoorbehoud en is er dus een stuk meer zekerheid rond het doorgaan van de verkoop. Ook betaal je niet voor de notariskosten en is er meer ruimte voor flexibele voorwaarden. 

Hoe gaat dat precies in zijn werk? Nadat er contact is opgenomen met investerende partij, wordt er vaak een afspraak gemaakt om je beleggingspand te komen bezichtigen zodat ze een inschatting kunnen maken van de waarde. Wanneer bezichtigen niet mogelijk is, kan deze inschatting ook op afstand worden gedaan. Hierna wordt er meestal een geheel vrijblijvend bod gedaan op je beleggingspand. En zo heb jij, binnen no time, je verhuurde beleggingspand verkocht!

DamBorg is zo’n vastgoedinvesteerder. We kopen huizen en beleggingspanden en renoveren deze waar nodig. Door onze lange beleggingshorizon kunnen wij altijd een marktconforme prijs bieden en zijn we niet gevoelig voor conjunctuurschommelingen. Neem contact met ons op voor een volledig vrijblijvend bod op uw huis of beleggingspand, we gaan graag met u in gesprek!