Ondernemershuis
Image default
Dienstverlening

Behandeling hernia: wat is een hernia en hoe valt deze te behandelen?

Een hernia komt doorgaans in de rug voor, maar kan mogelijk ook in de nek voorkomen. Een hernia is een uitstulping van weefsel dat pijnklachten veroorzaakt. Bij een rughernia zakt de tussenwervelschijf van de wervelkolom in. Hierdoor verwakt de wand van bindweefsel en puilt de elastische kern naar buiten. De meeste rughernia’s komen laag in de rug voor. Wanneer deze uitstulping op een zenuw duwt, kan dat voor hevige pijn zorgen in de rug. Vaak geeft het uitstralende pijn naar een been of zelfs tot in de voet. Er zijn verschillende mogelijke behandelingen voor een hernia.

 

Chiropractie als behandeling hernia

Bij chiropractie worden diverse druktechnieken toegepast die de beweeglijkheid van uw wervelkolom zoveel mogelijk herstellen. Deze behandeling heeft als doel om ervoor te zorgen dat de pijn afneemt doordat de uitstulping minder op de zenuw drukt. Chiropractie is een goede optie voor een hernia die niet al te ernstig is.

 

Fysiotherapie bij een hernia

Bewegen helpt tegen een hernia. Beweging zorgt er namelijk voor dat de spieren niet verzwakken of stijf worden. Spieren en gewrichten zorgen door beweging op een positieve manier voor prikkeling van de zenuwen. Hierdoor komen er minder pijnprikkels vrij uit de tussenwervelschijf en de zenuw. De hernia kan beweging echter flink bemoeilijken. Een fysiotherapeut kan helpen om op de juiste manier te bewegen, zonder dat de klachten erger worden. Bij een acute hernia wordt fysiotherapie afgeraden.

 

Pijnstillers bij pijn door hernia

Bij milde pijn kan paracetamol gebruikt worden als pijnstiller. Indien dit niet genoeg helpt, ken er gekozen worden voor een ontstekingsremmer zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Ter behandeling van een hernia is epidurale infiltratie een behandelmogelijkheid. Hierbij worden medicamenten ingespoten met een lange, fijne naald tussen de wervels.

Hernia operatie

In sommige gevallen is een hernia operatie de enige oplossing. Bij een operatie wordt de uitstulping chirurgisch verwijderd. Hierdoor krijgt de beknelde zenuw weer voldoende ruimte. De meeste mensen proberen eerst de hernia te behandelen met behulp van de chiropractor in Nijmegen of fysiotherapeut voordat er gekozen wordt voor een operatie.