Ondernemershuis
Image default
Commercie

Koffieverslaafd

Als je het over verslavingen hebt, dan denk je waarschijnlijk eerst aan roken, alcohol of verboden middelen. Dit zijn de verslavingen waar je vaak over hoort, maar wist je wel dat een groot deel van de mensen verslaafd is aan koffie? ‘Koffie, wat is daar zo erg aan?’ zou je kunnen denken, en het is inderdaad minder gevaarlijk of schadelijk dan de andere verslavingen, maar toch is het een verslaving die je serieus moet nemen.

De meeste mensen die verslaafd zijn aan koffie weten het niet eens van zichzelf, of zien er in ieder geval de ernst niet van in. Toch kan het vervelende gevolgen hebben. Als je namelijk te veel koffie drinkt en daardoor te veel cafeïne binnen krijgt, kunnen er medische klachten ontstaan, zoals: versnelde hartslag, aantasting van hart en bloedvaten en vergrote kans op botontkalking.

Maar hoe weet je dan of je verslaafd bent aan koffie? Je kunt niet zo gemakkelijk zeggen ‘Nou als je zoveel kopjes koffie per dag drinkt, dan ben je verslaafd’. Het gaat niet om het aantal, het gaat erom hoe hard je de koffie ‘nodig hebt’ voor je gevoel. Over het algemeen wordt aangeraden om niet meer dan 3 kopjes koffie per dag te drinken. Word je chagrijnig, onrustig of geïrriteerd als je niet genoeg koffie kunt drinken? Dan ben je eigenlijk al verslaafd. Als je het gevoel hebt dat je niet kunt functioneren zonder koffie, dan ben je dus afhankelijk geworden van het goedje.

Als je wilt minderen in de cafeïne die je binnenkrijgt, stap dan deels of helemaal over op cafeïnevrije koffie. Voor veel mensen werkt het prettig om het rustig af te bouwen, zodat het lichaam er aan kan wennen. Vind je dit geen leuk vooruitzicht? Zorg dan dat je iets hebt om naar uit te kijken. Probeer bijvoorbeeld elke week een nieuwe smaak (cafeïnevrije) koffie. Dit kun je doen lavazza of nespresso cups. Deze cups zijn er in allerlei smaken die je kunt proberen.

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.koffiecupster.nl/