Ondernemershuis
Image default
Commercie

Enkel de beste producten van dit moment

Wat is OLED?

OLED staat voor “Organic Light Emmiting Diode”. De op koolstof gebaseerde diodes zijn zo klein dat elke pixel op een scherm uit individuele OLED’s bestaat. Afhankelijk van de behoefte gloeien ze van binnenuit of helemaal niet – met als gevolg een bijzonder rijk zwart op de televisie. Een ander voordeel is de extreem hoge beeldverversingsfrequentie, die staat voor absoluut soepele bewegingen. Daarentegen worden klassieke LCD- of LED-schermen gebruikt: in een “Liquid Crystal Display” produceren LED’s een wit licht dat het scherm van achteren verlicht. Kleuren en vooral zwart worden niet zo perfect weergegeven als op een OLED-televisie, de apparaten zijn ook iets dikker, maar zijn momenteel nog steeds meestal tegen een lagere prijs verkrijgbaar.

In combinatie met OLED TV’s wordt vaak de afkorting HDR gebruikt. Dit staat voor High Dynamic Range. Beelden moeten met een hoger contrast en een groter kleurenspectrum kunnen worden weergegeven. HDR is bijzonder effectief in moeilijke lichtomstandigheden, zoals direct zonlicht. HDR-inhoud is echter alleen echt merkbaar in de (nog) zeer dure modellen van Philips, Sony en andere fabrikanten. Het merk Samsung heeft overigens zijn eigen weg met QLED televisies op het gebied van beeldkwaliteit: vloeibare kristallen en LED’s vormen hier nog steeds de basis. Het speciale kenmerk is een film tussen LCD en LED’s, waarop zogenaamde quantum dots licht uitstralen in verschillende kleuren.

UHD of 4K?

De afkortingen UHD en 4K worden vaak synoniem gebruikt in OLED TV’s, maar er is een klein verschil: UHD en Ultra-HD bereiken respectievelijk een beeldresolutie van 3840×2160 pixels, 4K met 4096×2160 pixels nog meer. Maar 4K is eigenlijk de standaard voor digitaal bioscoopgenot.
Alvorens te kopen: Tips voor de beste OLED TV
De briljante beeld- en geluidskwaliteit van OLED televisies heeft zijn prijs. Zelfs de goedkopere 55 inch modellen met basisuitrusting kosten meestal meer dan 1.000 euro en er zijn vrijwel geen bovengrenzen. Maar de investering kan de moeite waard zijn: TV-zenders, streaming providers en fabrikanten van Blu-rays brengen steeds meer 4K-content op de markt en pure HD-inhoud profiteert ook van de nieuwste technologie. Voordat u een OLED-televisie koopt, kunnen echter een paar overwegingen de moeite waard zijn:

Waar wil ik de TV plaatsen?

De zeer vlakke en lichte OLED TV’s zijn perfect voor directe wandmontage. Als u het apparaat op een dressoir of TV-bank wilt plaatsen, kiest u een model dat ook kan worden opgesteld – niet alle Philips en Co. apparaten zijn dienovereenkomstig gebouwd.

Hoeveel ruimte heb ik?

OLED-tv’s zijn groot – 55 inch of 65 inch schermdiagonalen zijn gebruikelijk. Hoewel een afstand van ongeveer twee meter tussen het tv-toestel en de bank voldoende is om van de volledige tv-ervaring te genieten, moet de muur of het dressoir ook voldoende ruimte bieden.

Welke apparaten wil ik aansluiten op de TV?

Als u alleen Apple-apparaten thuis hebt, moet u ervoor zorgen dat de OLED TV ook dit besturingssysteem ondersteunt – dit vereenvoudigt de communicatie tussen de apparaten.

Hoe ontvang ik het TV-signaal?

In de regel ondersteunen alle nieuwe modellen verschillende soorten ontvangst, zoals satelliet en antenne. Alleen degenen die televisie ontvangen via DVB-T(2) moeten controleren of deze ontvangstmodus daadwerkelijk wordt ondersteund.

Hoeveel geld wil ik uitgeven?

Als het gaat om de beeldkwaliteit, is er nauwelijks verschil (merkbaar voor de leek) tussen de huidige OLED TV’s. De individuele fijnafstemming van helderheid en contrasten kan sowieso op het apparaat worden uitgevoerd. Maar de prijsschroef kan naar beneden worden gedraaid, bijvoorbeeld als u kiest voor de kleinere 55 inch OLED TV zonder extra apparatuur zoals Ambilight. Ook de moeite waard om geld te besparen: verander van energieleverancier. Met behulp van de elektriciteitsprijzenvergelijking krijgt u snel een overzicht en de beste (elektriciteits)prijzen!

Bezoek de website voor meer informatie : https://tevredenconsument.nl/beoordelingen/