Ondernemershuis
Image default
Bedrijven

Hoe zorg je zelf voor meerwaarde?

Experts in persoonlijke ontwikkeling zeggen vaak dat als je meer wil verdienen, je moet zorgen dat je moet zorgen dat je meerwaarde levert. Dat is niet altijd voor iedereen even makkelijk. Als je nog nooit echt bewust bezig was met persoonlijke ontwikkeling, kan het lastig zijn om hiermee aan de slag te gaan. Wil je weten wat jij zoal kan doen? Lees dan verder.

Knowledge management

In veel bedrijven hebben ze het over knowledge management, kennismanagement. Bij met name de wat hogere functies en specialistische afdelingen, wordt er ook gewerkt aan kennismanagement. Bij het zogenaamde knowledge management gaat het zowel om de harde als meer zachte factoren. Zaken die je makkelijk kunt meten zijn de harde factoren: uitdrukkelijke kennis noemt men dit ook wel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan productkennis.

Er zijn ook factoren die moeilijker meetbaar zijn: de impliciete factoren. Hieronder wordt verstaan de werkhouding, vaardigheden en de ervaring van een medewerker. Dit is ook kennis.

Jouw meerwaarde

Wil jij van meerwaarde zijn in jouw bedrijf of wil je misschien wel zo ontwikkelen dat je bij een ander bedrijf van meerwaarde kunt zijn? Ga dan voor jezelf na, waar jij je graag in wil ontwikkelen. Bedenk daarbij goed dat je er vrolijker van wordt, als je kiest voor dingen die je van nature al liggen. Wel kan het soms zijn dat al jouw kwaliteiten ondergesneeuwd raken, als je op een bepaald vlak echt een stuk slechter functioneert dan op andere vlakken. Dit kan de rest van jouw kwaliteiten als het ware naar beneden trekt. In dat geval kan het helpen om ‘van een 4 naar een 6 te gaan’. Maar er per se een 8 van maken is vaak erg ontmoedigend.

Hoe pak je jouw ontwikkeling aan?

Er zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt met jouw leidinggevende overleggen dat je bijvoorbeeld jezelf wil ontwikkelen op het vlak van leidinggeven. Diegene kan je dan zeggen of er mogelijkheden zijn daarvoor binnen het bedrijf. Het kan ook zijn dat hij of zij jouw handreikingen kan geven: tips waar je aan moet werken om leiding te kunnen geven.

Een andere mogelijkheid is dat je een coach gaat inhuren of een loopbaanbegeleidingstraject gaat volgen. Heb je niet zoveel geld? Ga er dan voor sparen en heb geduld. Kijk ook uit naar bedrijven waar ze mogelijk wel jou die kans op groei kunnen bieden. Trek je niet van iedere mening wat aan: luister vooral naar mensen die zelf al op de positie zijn waar jij wil zijn en die dit in jouw ogen goed doen. Die hebben het toch al bereikt.

https://www.irisecm.com/solutions/knowledge-management/