Ondernemershuis
Image default
Aanbiedingen

Waarom is er zoveel stress bij het kiezen van een studie?

Zit je nu op het middelbaar onderwijs en wil je na de zomervakantie een studie gaan volgen? Veel scholieren zijn inmiddels al aan het bekijken welke studie ze willen gaan volgen. Voor veel van hen is dit nog wel een dingetje. Welke studie moet ik gaan volgen? Kies ik voor een HBO opleiding of ga ik toch naar de Uni? Het zijn zomaar een paar vragen die bij veel scholieren tot grote onzekerheid leiden. Maar waarom is er zoveel stress bij het kiezen van een studie? Het is nergens voor nodig. In deze blog geven we antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Wat zijn de verschillen tussen het HBO en de Universiteit

Een vraag waar veel leerlingen die een keuze voor een vervolg studie mee rondlopen, is wat nu precies de verschillen zijn tussen het HBO en het Wetenschappelijk onderwijs op de Uni. Op zich lijkt dit vrij eenvoudig. Het HBO is meer praktijkgericht, terwijl de colleges op de Uni veel theoretischer zijn, maar er zijn meer verschillen.

Het grootste verschil tussen het wetenschappelijk onderwijs en het hoger beroepsonderwijs zit hem vooral in de wijze waarop je jouw diploma behaalt en hoelang dit duurt. Een HBO opleiding is heel erg gericht op een beroep en gaat het om het ‘hoe’. Op de Uni draait het om het ‘waarom’ en draait het om het onderzoek en ontwikkel je nieuwe kennis.

Het HBO en de Uni hebben ook een overeenkomst. Op beide onderwijsinstellingen kan je een bachelor behalen en ze zijn evenveel waard. Op het HBO staat hier vier jaar voor, terwijl dit op de Uni in 3 jaar kan. Op de Uni kan je na je bachelor ook nog een master behalen. Dit kan je overigens ook als je je bachelor op het HBO hebt behaald.

Wat voor jou de beste keuze is hangt van diverse zaken af en vooral wat jouw ambities zijn. We snappen dat een keuze maken niet zo eenvoudig is. Op de website van Studiekeuzelab vind je dan ook veel aanvullende informatie die jou kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Ga je op kamers of blijf je thuis wonen?

Een andere keuze die je moet maken is of je thuis blijft wonen op kamers wilt gaan. Dit laatste is natuurlijk een van de leukste dingen van de studententijd. Het zijn de eerste stappen naar zelfstandigheid. De meeste oud studenten kijken hier met enorm veel plezier op terug. We snappen echter ook heel goed dat dit best spannend kan zijn.

Als je hebt besloten op kamers te gaan, is het heel slim om een hospiteeravond te bezoeken. Je kunt het zien als een soort openavond van het studentenhuis. Je maakt daar kennis met de bewoners van het studentenhuis en je moet de bewoners overtuigen dat jij de ideale studiehuisgenoot bent. Lees meer over hospiteren op de webpagina van Studiekeuzelab. Je vindt er veel tips over wat je wel en juist niet moet doen.