Ondernemershuis
Image default
Woningen

Wat doet een makelaar nou precies?

Voor een goede en betaalbare makelaar ben je bij makelaar Roosendaal aan het goede adres. Maar wat doet een makelaar nou precies? De meeste makelaars bieden een aantal verschillende diensten aan. Het meest bekend is de ondersteuning die een makelaar biedt bij het aankopen of verkopen van je huis. Meestal zijn ze ook taxateur. Ze kunnen dus de waarde van een huis bepalen. Dat is natuurlijk handig wanneer je als verkoop- of aankoopmakelaar werkzaam bent. Daarnaast zijn er nog wat minder bekende taken die een makelaar kan hebben. Zo bestaan er ook verhuurmakelaars, dat zijn makelaars die helpen bij het verhuren van huizen of kamers.

 

De belangrijkste taak: aan- en verkoopmakelaar

De makelaar in Roosendaal biedt vooral zijn diensten aan als aan- en verkoopmakelaar voor woningen. Voor bedrijfsvastgoed zijn het vaak gespecialiseerde makelaars. Een makelaar begeleidt vaak het hele aankooptraject. Het begint met de bezichtiging van een huis. De makelaar is ook taxateur en kan dus goed inschatten of de verkoopprijs reëel is en hoe het huis in de markt ligt. Hij adviseert de klant daarover. Valt het huis bij je in de smaak, dan kan de makelaar de onderhandelingen over de prijs doen. Vaak begeleidt de makelaar tot en met de handtekening bij de notaris.

 

Je huis verkopen

De makelaar kent de marktsituatie in jouw omgeving goed. Hij kan adviseren over een geschikte verkoopprijs voor je huis. Sommige makelaars zetten je huis op hun website en op Funda, maar veel makelaars gaan actiever op zoek naar kopers. Het gericht adverteren in kranten of bladen kan daarbij horen. Net als bij de aankoop van een huis begeleidt de makelaar bij de verkoop van een huis de bezichtigingen. En net als bij het kopen van een huis gaat de dienstverlening nog verder. Tot de laatste handtekening is gezet. De makelaar die het huis verkoopt mag niet dezelfde makelaar zijn als die de koper vertegenwoordigt. Ze hebben immers hele verschillende belangen, denk alleen maar aan de prijs van het huis.

 

Is het verplicht een makelaar in te schakelen?

Sommige mensen denken dat het verplicht is om een makelaar in te schakelen. Dat is niet zo. Er zijn mensen die het kopen of verkopen van een huis helemaal zelf regelen. Maar gemakkelijk is dat niet en het kost heel veel tijd. De makelaar heeft veel meer kennis van de markt en het is zijn dagelijks werk. Hij kan er voor zorgen dat je niet teveel betaalt. Of voorkomen dat je voor je huis een te laag bedrag krijgt bij verkoop. Een goede makelaar verdient zichzelf terug. En de regel is dat je de makelaar pas een bepaald percentage van de aankoop- of verkoopprijs betaalt wanneer je huis daadwerkelijk gekocht of verkocht is. Zorg er wel voor dat je een makelaar kiest die ingeschreven staat in het register voor makelaars of het keurmerk van NVM heeft.