Ondernemershuis
Image default
Woningen

Hoe werkt een thermostaat?

Thermostaten zijn tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Het regelen van de temperatuur in ons huis is iets wat we allemaal nodig hebben, of het nu om comfort of energiebesparing gaat. Maar hoe werkt een thermostaat nu eigenlijk? In dit artikel nemen we een grondige blik op de werking van thermostaten en beantwoorden we de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

Hoe stel je de temperatuur in op een thermostaat?

Hoe werkt een thermostaat? Dit begint bij het instellen van de juiste temperatuur. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type thermostaat dat u heeft. De meest voorkomende methoden zijn het gebruik van knoppen of het aanpassen via een app op uw smartphone of tablet. Bij sommige moderne thermostaten kunt u ook spreken met uw slimme speaker, zoals Amazon Alexa of Google Home, om de temperatuur aan te passen.

Hoe regelt een thermostaat de verwarming en koeling?

Een thermostaat werkt door te meten of de temperatuur in uw huis hoger of lager is dan de ingestelde temperatuur. Als de temperatuur te hoog is, zal de thermostaat de verwarming uitschakelen. Als de temperatuur te laag is, zal de thermostaat de verwarming inschakelen. Dit gebeurt door middel van het sturen van elektrische signalen naar de verwarming of airconditioning. Hierdoor wordt de temperatuur in uw huis constant gehouden op de ingestelde temperatuur.

Er zijn veel verschillende merken thermostaten op de markt, waaronder:

Nest

Honeywell

Ecobee

Tado

Nefit

Danfoss

Siemens

Braeburn

Carrier

Bosch

Dit is slechts een selectie van de vele merken die thermostaten aanbieden. Het is belangrijk om uw specifieke behoeften en wensen in overweging te nemen voordat u een merk of specifiek model kiest, om ervoor te zorgen dat u de beste thermostaat voor uw huis krijgt.

Wat is de energie-efficiëntste manier om de verwarming te regelen?

Het is belangrijk om te weten dat het regelen van de verwarming op een energie-efficiënte manier kan leiden tot aanzienlijke besparingen op uw energierekening. Een goede manier om dit te doen is door gebruik te maken van een programma waarmee u de verwarming op verschillende tijdstippen kunt instellen. Bijvoorbeeld, als u ’s nachts niet thuis bent, kunt u de verwarming uitzetten. Dit zal niet alleen geld besparen, maar ook uw huis comfortabel houden wanneer u thuiskomt.

Wat zijn de verschillende soorten thermostaten?

Er zijn verschillende soorten thermostaten die u kunt kiezen, afhankelijk van uw specifieke behoeften en wensen. Hieronder bespreken we de meest populaire soorten.

Mechanische thermostaten: Dit zijn de eenvoudigste en betaalbare opties. Ze werken door middel van een schuifje of draaiknop om de temperatuur in te stellen.

Digitale thermostaten: Dit zijn geavanceerdere versies van de mechanische thermostaten. Ze hebben een digitale display en kunnen eenvoudiger te bedienen zijn dan mechanische thermostaten.

Slimme thermostaten: Dit zijn de meest geavanceerde thermostaten op de markt. Ze kunnen via een app op uw smartphone of tablet bediend worden en hebben vaak geavanceerde functies zoals geofencing, energiebesparing en meer.

Veelgestelde vragen over thermostaten

Is het vervangen van een thermostaat moeilijk?

Nee, in de meeste gevallen is het vervangen van een thermostaat een eenvoudige doe-het-zelf-klus. Er zijn veel tutorials en video’s beschikbaar op het internet die u kunt volgen om u te helpen bij het vervangen van uw thermostaat. Let wel op dat u de draadjes voorzichtig en zorgvuldig behandeld. 

Kan ik mijn thermostaat via internet bedienen?

Ja, sommige moderne thermostaten hebben de mogelijkheid om op afstand bediend te worden via internet. Hierdoor kunt u uw thermostaat bedienen wanneer u niet thuis bent, zodat uw huis comfortabel is wanneer u thuiskomt. Dit kan met de bijbehorende app. 

Hoeveel kost een nieuwe thermostaat?

De kosten voor een nieuwe thermostaat kunnen variëren afhankelijk van het type en de functies die u kiest. Mechanische thermostaten zijn meestal het goedkoopst, terwijl slimme thermostaten meestal duurder zijn.