Ondernemershuis
Image default
Woningen

Vijf misvattingen over airconditioners

De aankoop van airconditioners loopt door de jaren heen steeds toe. Dit is niet gek, gezien onze zomers ook steeds warmer worden. Toch twijfelen veel mensen nog over het aanschaffen van een airco door bepaalde misvattingen. Twijfelen over een airco kan zeker, maar niet om de volgende vijf redenen. 

 

Een airco kun je alleen gebruiken in de zomer 

Een airco verkoelt inderdaad je huis in de zomer. Wanneer het buiten ontzettend warm is, kan je binnen genieten van een aangename temperatuur. Zo kan jij in huis of op kantoor beter werken of slapen. Maar in de winter kan jij met jouw airconditioner ook genieten van een heerlijk aangename temperatuur, want een airconditioner kan jouw ruimtes ook verwarmen. Een airco kun je dus gebruiken in de zomer én winter. 

 

Een airco maakt je ziek 

Er zijn consumenten die zich zorgen maken dat de legionellabacterie groeit en voorkomt in een airconditioner. Tegenwoordig vernevelen airco’s geen water meer is, dus is dit onmogelijk, omdat water nodig is voor de verspreiding. Ook wordt gedacht dat een airconditioner je verkouden kan maken. Een verkoudheid komt door een griepvirus of een bacterie en niet door een airconditioner. Verschillende airconditioners hebben ook nog eens een ingebouwd reinigingssysteem. Dat zorgt er al helemaal voor dat je niet ziek kan worden. Als je hier nog vragen over hebt, kun je die het beste stellen in jouw regio. Denk aan jouw airco installateur in Amsterdam bijvoorbeeld.  

 

Airco’s vreten energie 

Innovaties zijn er in iedere sector, zo ook binnen de airconditioners. Het klopt dat voorheen de airconditioners veel energie gebruikten. Tegenwoordig hebben de meeste airconditioners een energielabel van A tot A+++ en gaan deze airconditioners zeer efficiënt met stroom om. Vraag bijvoorbeeld jouw airco installateur in Nieuwegein hoe zuinig de airconditioner is die jij graag wil aanschaffen.  

 

Airconditioners maken veel geluid 

Het is heel begrijpelijk dat je in de slaapkamer of werkkamer geen airconditioner wil die veel lawaai maakt. Er zit veel verschil tussen de modellen. Een goedkope airconditioner maakt meer geluid dan wat duurdere modellen. Ook een mobiele airco maakt meer geluid dan een vaste installatie. Vanuit de overheid mag het buitendeel niet veel lawaai maken; hier zitten namelijk strenge eisen aan verbonden en deze regels worden ook steeds strenger. Daardoor komen er steeds ‘stillere’ airconditioners op de markt omdat fabrikanten hier veel mee bezig zijn.  

 

Een airco installatie is duur 

Als je zomaar een airconditioner koopt, kan het gezien worden als een dure aanschaf. Maar als je kijkt naar de investering, bespaar je er ook een hoop mee. De modellen van tegenwoordig zijn zo zuinig, dat je ze amper op de energierekening ziet verschijnen. Doordat je een airco in de winter ook kan gebruiken om te verwarmen, dalen de energiekosten aanzienlijk. Zeker met de stijgende gasprijzen van nu.