Ondernemershuis
Image default
Bedrijven

Verklaring omtrent gedrag aanvragen doe je zo

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan kan het zo zijn dat je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moet laten zien. In de VOG staat of je een strafblad hebt of al eens bent veroordeeld. Bij bepaalde beroepen is het verplicht om de VOG te laten zien, zo is het laten zien van een VOG verplicht voor een baan op de kinderopvang. Op een kinderopvang wordt er natuurlijk gewerkt met kleine kinderen en is er een grote verantwoordelijkheid. Omdat een VOG zo belangrijk is is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je de VOG aanvraagt. 

Digitaal

Je toekomstige werkgever kan een voorkeur hebben over hoe hij of zij de VOG het liefst ontvangt, de VOG kan namelijk digitaal en schriftelijk. Wanneer de VOG digitaal aangevraagd moet worden moet je worden aangemeld door je toekomstige werkgever, hij of zij moet dit doen omdat alle gegevens moeten kloppen. Vervolgens krijg je een mail binnen met een code, deze code heb je nodig om de VOG aan te vragen. Je kan met deze code je VOG aanvragen, je hoeft dan alleen nog €33,85 te betalen. 

Schriftelijk

Het kan zo zijn dat de toekomstige werkgever een schriftelijke versie van de VOG wil, in dit geval moet je de VOG dan gaan aanvragen bij het gemeentehuis van de gemeente waar je woont. Om de VOG aan te vragen heb je een geldig identiteitsbewijs nodig. Om de schriftelijke versie van de VOG aan te vragen wordt een prijs van ongeveer  €42,35 gerekend. 

Commerciële bedrijven 

Het aanvragen van een VOG is ook mogelijk via commerciële bedrijven, zij handelen de aanvraag dan verder af. Zij kunnen de VOG niet zelf maken van alleen Justis heeft hier de rechten voor, ook gaat de aanvraag niet sneller via commerciële bedrijven.