Ondernemershuis
Image default
Bedrijven

Teksten herschrijven: zo pak je het aan

Webteksten herschrijven is noodzakelijk bij iedere tekst die geschreven wordt. Of je nou online of offline werkt, als tekstschrijver moet je alle spel- en taalfouten uit de tekst halen voordat deze ergens gepubliceerd worden. Het is daarom goed om te weten waar je op moet letten wanneer je een tekst herschrijft of wanneer je wordt ingeschakeld om voor iemand anders te herschrijven.

 

Teksten herschrijven een normale gang van zaken

Wanneer je een tekst maakt, dan zie je vaak spel- en taalfouten over het hoofd. Zeker wanneer je langer aan een tekst werkt, kan het voorkomen dat er bepaalde fouten doorheen schieten. Teksten herschrijven is daarom een normale gang van zaken. Hierbij maakt het niet uit of het gaat om rapporten, jaarverslagen of verhalen. Overal komt een herschrijfproces aan te pas.

 

Schrijf eerst de volledige tekst

Maar hoe kun je dan het beste aan de slag gaan bij het teksten herschrijven? Begin hier in ieder geval niet aan wanneer je nog aan een verhaal bezig bent. Schrijf eerst het gehele verhaal, voordat je gaat letten op taal- en spelfouten. Zo voorkom je dat je uit het verhaal geraakt en kun je ongestoord doorschrijven. Pas wanneer het verhaal af is, kun je beginnen met het herschrijven van de teksten. Als er tussendoor ideeën in je hoofd rond blijven gaan, dan is het een idee om deze in een apart document op te slaan. Deze kan je er later nog eens bijpakken wanneer het nog steeds relevant is.

 

Neem afstand en ga daarna pas aan de slag met herschrijven

Zodra het verhaal af is, is het verstandig om er eerst afstand van te doen. Je bent immers al een tijdje met de tekst bezig, waardoor je in principe blind bent geworden voor alle fouten die erin kunnen staan. Jouw gedachten leegmaken is vaak het enige dat werkt. Zodra je merkt dat je genoeg afstand hebt genomen van jouw tekst, kun je de tekst opnieuw doorlezen. Maak op- en aanmerkingen bij het verhaal, waar je later zinnen of zelfs hele stukken aan moet passen. Ook kun je aangeven welke delen van het verhaal op een andere plek moeten komen. Zo heb je alle werkzaamheden op een rijtje voor wanneer jij een tekst gaat herschrijven en kun je er eenvoudig naar grijpen wanneer dit nodig is.

 

Herhaal het herschrijven tot je tevreden bent

Pas dan begint het tekst herschrijven. Verander alle zaken die jij hebt aangegeven bij de tekst, maar doe dit wel op een systematische manier. Zo raak je geen overzicht kwijt en kun je efficiënt en snel werken. Er is immers een deadline waar jij je aan moet houden en deze moet wel gehaald worden. Een tekst herschrijven is vaak geen eenmalig proces, maar moet enkele keren gebeuren. Pas dan heb je alle fouten eruit en is er een logische volgorde te vinden in je teksten. Uiteindelijk kun je er altijd nog een andere persoon naar laten kijken die de laatste puntjes op de i zet.

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.textmakelaar.nl/