Ondernemershuis
Image default
Gezondheid

Tandartskosten die je kunt missen als kiespijn

Voor veel mensen is het onduidelijk wat je nu precies moet betalen bij de tandarts. Wat valt onder de vergoeding van de verzekering? Wat valt onder de eigen bijdrage? En welke kosten kun je vaak voorkomen door simpelweg goed voor je gebit te zorgen? In dit artikel meer uitleg en daarmee hopelijk een beter inzicht in de tandartskosten die je kunt verwachten.

Voorkom tandplak, voorkom hoge tandartskosten

Iedere tandarts in Breda kan je vertellen dat goed poetsen onmisbaar is om je gebit gezond en sterk te houden. Daarnaast hoor je vaak dat je tandenstokers, ragers of flosdraad moet gebruiken om tandplak tussen de tanden te voorkomen. Dat is niet zonder reden. Tandplak dat te lang blijft zitten kan leiden tot tandsteen en dat is veel moeilijker te verwijderen. Bovendien kan tandsteen onder het tandvlees komen en daar zorgen voor allerlei irritaties en ontstekingen. Het gevolg is vaak een hogere rekening bij de tandarts. Wanneer je goed voor je gebit zorgt, voorkom je tandplak voor het grootste deel en is een bezoek aan de mondhygiënist in Breda vaak voldoende.

Verzekeren of niet?

Een ander belangrijk punt voor je tandartskosten is de aanvullende verzekering. Bij je zorgverzekering kun je een aanvullende tandarts verzekering afsluiten. Is dat aan te raden? Dat moet je uiteraard helemaal zelf bepalen. Wel is het goed om het volgende in je overweging mee te nemen.

Een tandarts verzekering vergoedt tot een bepaald bedrag. Veel behandelingen worden binnen dat bedrag voor ongeveer 75% vergoed, wat betekent dat je een eigen bijdrage van 25% moet betalen. Daarnaast zijn veel behandelingen, zoals bij de ortho in Breda, behoorlijk prijzig en kunnen enkele duizenden euro’s kosten. Voor kinderen is er vanuit de aanvullende verzekering vaak een volledige vergoeding tot een vrij hoog maximum bedrag mogelijk. Voor volwassenen ligt dit een beetje anders. Als er al een vergoeding mogelijk is dan is het maximum bedrag een stuk lager. Behandelingen zoals de beugel van Invisalign vallen vaak helemaal niet onder de verzekering en moet je volledig zelf betalen.