Ondernemershuis
Image default
Ict

De beste keukenmachine met kookfunctie

De beste keukenmachine met kookfunctie

Keukenmachines zijn al echte multitalenten in de keuken. In hun basisvorm, d.w.z. als pure kneedmachines, zijn ze nuttige hulpmiddelen bij het bakken. Uitgerust met tal van opzetstukken kunnen ze ook snijden, mengen, sap, raspen en nog veel meer. Sommige modellen bieden ook de mogelijkheid om hele gerechten te koken. Betekent dit dat je de legendarische wol-melksaus voor de keuken hebt gevonden?

Kookmachines als mixer en foodprocessor

Enerzijds is de kookfunctie ingebouwd in klassieke mixers (“blender”) waarin de ingrediënten worden verwerkt met behulp van een universeel mes dat aan de basis is bevestigd. Het nadeel van deze apparaten is duidelijk. De traditionele taken van een voedselverwerker, d.w.z. de productie van deeg, zijn niet zijn sterke punten.
Keukenmachines met kookfunctie hebben daar zeker de betere kaarten. De basis is hier een conventionele keukenmachine, meestal met een zwenkarm voor de verschillende meng-/kneedgereedschappen. Het hakken, raspen etc. van voedsel wordt gedaan door een aparte doorlopende snijder. Daarnaast zijn er meestal aansluitingen voor bijvoorbeeld een mixer, rasp of gehaktmolen. Strikt genomen is dit type dus een zogenaamde multifunctionele keukenmachine, zonder de klassieke taken van een keukenmachine te verwaarlozen.

Het kookproces: de temperatuur maakt het verschil

In beide gevallen is de kookfunctie natuurlijk beperkt tot de kom, en het eerste en belangrijkste kwaliteitsverschil betreft de temperatuurregeling. Eenvoudige modellen zijn in dit opzicht zuinig en bieden slechts enkele niveaus met vaste voorinstellingen – wat natuurlijk het aantal en type gerechten enorm beperkt. De high-end modellen zijn totaal verschillend. U kunt de temperatuur relatief fijn afstellen over een groot bereik.

De kookfunctie zelf ontlast u van de noodzaak om het kookproces te bewaken. De duur en de kooktemperatuur worden eenvoudig ingesteld en de machine zorgt voor de rest. De meeste topapparaten zijn echter niet alleen goed in koken. Een insert voor stomen en stomen maakt ook deel uit van de basisuitrusting. Daarnaast zijn er ook modellen die het mogelijk maken om voedsel te bakken – tot op zekere hoogte althans. Het huidige model van Vorwerk, de Thermomix TM6, heeft eindelijk de frituurfunctie waar veel klanten al lang op wachten. Het houdt een constante hoge temperatuur van 160 °C aan. En voor de liefhebbers van zacht vlees biedt de Thermomix de mogelijkheid tot sous-vide koken. Hierdoor is het niet nodig om een aparte sous-videogarder aan te schaffen.

Net als in een snelkookpan kunnen hele gerechten op verschillende niveaus worden bereid. De kookfunctie is natuurlijk het voordeligst voor gerechten die regelmatig of continu geroerd moeten worden. Een taak die ofwel het nutsmes ofwel de roerinzet voor u zal doen. Kortom: sauzen, rijstgerechten, zoals een risotto, goulash en co. en de bijbehorende desserts of jams zijn de domeinen van de voedselverwerkers met kookfunctie.

 

Bezoek de website voor meer informatie : https://tevredenconsument.nl/keuken/de-beste-keukenmachine-met-kookfunctie/