Ondernemershuis
Image default
Bedrijven

Broodfonds of AOV, wat is de beste keuze in 2020?

Wanneer je ondernemer bent en geen verlies van inkomsten wilt lijden bij ziekte, invaliditeit of arbeidsongeschiktheid heb je een vorm van een verzekering nodig voor ditgene. De bekendste opties hiervoor zijn een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een broodfonds. Omdat er de afgelopen jaren veel is veranderen geven wij een toelichting voor beide opties voor behoud van inkomsten en belichten wij de voor- en nadelen. Hierdoor kun je voor je jezelf een goede keuze maken. 

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering? 

Bij de meeste zakelijke verzekeraars kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je jezelf tegen de gemiste inkomsten bij ziekte, invaliditeit of andere redenen waardoor (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid ontstaat. De betaling die je hiervoor ontvangt zijn niet de totale gemiste inkomsten maar een vast ‘loon’ voor jezelf zodat je alsnog rond kunt komen als jouw inkomsten wegvallen. Waar vroeger regelingen voor arbeidsongeschiktheid vanuit de overheid geregeld waren moet je nu zelf zorgen dat je goed verzekerd bent als ondernemer om te voorkomen dat je op deze manier jouw inkomen kwijt kan raken. Je moet nu dus een AOV afsluiten om verzekerd te zijn. 

Wat zijn de voordelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Een AOV sluit je af bij een verzekeraar of verzekeringsplatform en is daardoor direct geregeld. Het belangrijkste voordeel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dat je zo lang verzekerd bent als jij premie blijft betalen. Er is dus geen maximale duur dat jij een vergoeding blijft ontvangen in het geval van arbeidsongeschiktheid. Je hoeft je dus nooit meer zorgen te maken. Ook is er een groot aantal verzekeringen om uit te kiezen. Kijk daarom vooral eens op een verzekeringsplatform zoals Yezzer. Zij hebben altijd de beste voorwaarden en prijzen voor verzekering en kunnen je daardoor uitstekend helpen. 

Wat is een broodfonds? 

Een broodfonds lijkt op een AOV, maar is toch echt heel anders. Zo betaal je niet een maandelijkse premie, maar spaar je maandelijks geld op. Dit doe je samen met een groep andere ondernemers. Wanneer één van de ondernemers (tijdelijk) arbeidsongeschikt raakt betaalt iedereen een deel uit zijn potje uit aan de geraakte ondernemer om het verlies van inkomsten te compenseren. Het grote nadeel is alleen dat dit maximaal twee jaar duurt. Je bent dus wel verzekerd tegen een gebroken been, maar bij langdurige arbeidsongeschiktheid verlies je toch jouw inkomsten. 

Wat zijn de voordelen van een broodfonds? 

Een broodfonds is vaak wat goedkoper omdat er minder geld uitbetaald hoeft te worden. Tevens is het zo dat als niemand ziek wordt ook niemand hoeft te betalen. Het geld blijft namelijk in jouw spaarpotje. Aan het einde kun je het overgebleven bedrag terugkrijgen in de meeste gevallen. 

Desalniettemin is een broodfonds veel risicovoller vanwege het ontbreken van een langdurige dekking.