Ondernemershuis
Image default
Woning en Tuin

Ook jij kan de isolatie subsidie aanvragen als je je huis gaat verduurzamen

Het verduurzamen van je huis staat bij veel mensen hoog in het prioriteitenlijstje. Dat is niet zo vreemd, want je draagt zowel bij aan een verbetering van het milieu als aan het beperken van de kosten in je portemonnee. Op dit moment reizen de energiekosten de pan uit en als je veel warmteverlies hebt in je woning is dat zonde. Als je op zoek gaat naar het verduurzamen en je wilt dit gaan uitvoeren kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de isolatie subsidie van de overheid. Hierbij krijg je de mogelijkheid om een deel van je investering als subsidie terug te krijgen. 

Ga jij voor één of meerdere maatregelen? 

Het is aan jou zelf om te kiezen welke en ook hoeveel maatregelen je in de woning toe gaat passen. Je kunt ervoor kiezen om slechts één maatregel te realiseren, maar je kunt ook voor meerdere maatregelen kiezen. Als je kijkt naar de mogelijkheden dan kun je bijvoorbeeld je huis beter isoleren, zoals de spouwmuur, het dak of de vloer. Een andere mogelijkheid is om een zonneboiler of warmtepomp te installeren in je woning. Als je van verschillende categorieën een maatregel door gaat voeren dan gaat het om twee maatregelen. Kies je uit één categorie, zoals ‘isolatie’ dan gaat het om één maatregel. 

Hoe hoog is de isolatie subsidie? 

Er is geen vast bedrag dat je krijgt voor de isolatie subsidie. Gemiddeld genomen kun je voor één maatregel 15% terugkrijgen en voor twee maatregelen 30%. Er is op basis van de materialen die je kunt gebruiken een vast bedrag afgesproken dat je als subsidie kunt aanspreken. Hierbij is de hoogte van de subsidie dus afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt en de hoeveelheid vierkante meters die je gaat verduurzamen. Je moet dus een berekening maken om de hoogte van de subsidie te berekenen. 

Algemene tips voor als je de isolatie subsidie gaat aanvragen

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt ook voor het aanvragen van de isolatie subsidie. Voor een subsidie gelden altijd voorwaarden en termijnen, hou hier dan ook rekening mee. Zo is het verplicht om te voldoen aan een van de maatregelen die zijn opgenomen in het subsidieplan en moet je de materialen gebruiken die zijn voorgeschreven. Alleen dan kom je in aanmerking voor een vergoeding van je investering.

Een ander belangrijk punt is dat er veel wachttijden zijn voor de grondstoffen, maar ook voor de installatie van de maatregelen. Hou daar rekening mee, want als je meerdere maatregelen toe wilt passen moet dit in een tijdsbestek van één jaar zijn. Als er meer tijd tussen zit dan kom je helaas niet in aanmerking voor de subsidie. 

Als je zelf er niet uitkomt of je recht hebt op de isolatie subsidie of wat de mogelijkheden zijn, dan kun je dat altijd aan de specialist vragen. Op de website van de Rijksoverheid staat ook een lijst van specialisten die bekend zijn met de subsidie en de maatregelen. 

Isoleren? Isolatiespecialist.nl!