Ondernemershuis
Image default
Woningen

Aarding in je badkamer

Water is de perfecte geleider voor elektriciteit. In de ruimte waar het meeste water wordt gebruikt in huis, oftewel de badkamer, is een goede aarding daarom extreem belangrijk. Aarding, ook wel potentiaalvereffening genoemd in de badkamer, houdt in dat alle metalen voorwerpen dezelfde elektrische spanning hebben. 

Hoe zit dit precies?

Voorwerpen worden geaard. Dit houdt in dat de voorwerpen hetzelfde potentiaal hebben als de aarde. Dit zorgt ervoor dat wanneer je een metalen voorwerp in de badkamer aanraakt, je geen stroom krijgt maar de stroom direct naar de aarde geleid wordt. 

Aangezien water een goede elektrische geleider is, is potentiaalvereffening in de badkamer erg belangrijk. Als een geleider met elektrische spanning in aanraking komt, vloeit er meer stroom doorheen dan door een slechte geleider. Wanneer je zelf uit de douche komt en je raakt met blote voeten de vloer aan, dan ben je een goede geleider voor stroom omdat je op dat moment nog nat bent. Ben je afgedroogd en je raakt dan met je blote voeten de vloer aan, dan ben je een slechte geleider. 

Een goede aarding zorgt ervoor dat de aardlekschakelaar de stroomtoevoer onderbreekt, waardoor je geen letsel oploopt tijdens een aanraking met elektrische spanning. 

Hoe wordt een badkamer dan geaard?

De voorwerpen die geaard moeten worden in de badkamer, worden middels een speciale potentiaalvereffeningsrail, oftewel badkamerrail, verbonden.  Bij niet vochtige ruimtes gebeurt dit middels aardblokjes. De badkamerrail wordt met aardklemmen aan de voorwerpen bevestigd. De badkamerrail is het centrale punt van de aarding. 

Wat moet er geaard worden in de badkamer?

Metalen onderdelen die enkel met kunstof in aanraking komen, hoeven niet geaard te worden. Denk hierbij aan een metalen doucheput in een kunststof douchebak. Maar is je metalen doucheput in een betonnen vloer verwerkt? Dan moet de doucheput wel geaard worden. Dit omdat beton ook stroom kan geleiden. Kranen die aan geaarde waterleidingen zijn aangesloten, hoeven niet geaard te worden omdat dit in principe al gebeurt. 

Is het niet helemaal duidelijk of iets wel of niet geaard moet worden? Doe het dan wel. Beter iets onnodig teveel aarden, dan later een stroomschok oplopen. 

 

https://www.bliksembeveiligingshop.nl/webshop/aardingsmaterialen/aardblokjes_en_radiatorklemmen