Ondernemershuis
Image default
Bedrijven

Wat kan je verwachten van aov verzekering zzp?

Het komt bij iedereen wel eens voor dat je door onverwachte ziekte of blessures op je dak krijgt. In dit geval kan het soms moeilijk zijn om klanten te ontvangen en om je werk überhaupt te doen. Gelukkig betekent dit niet dat je nu ook om een inkomen verlegen zit. Door als zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, kan je een deel van je gemiddelde inkomen terug verwachten. Maar hoe wordt dit bepaald en wat kan je verwachten? Hieronder vind je helderheid.

De hoogte van je uitkering bepalen

De verzekeraar stelt je uitkering vast op een bepaalde hoogte aan de hand van twee factoren. Allereerst is het bedrag afhankelijk van je gemiddelde jaarinkomen van de afgelopen drie jaar. Van dit gemiddelde mag maximaal 90 procent worden verzekerd. Zo mag van een gemiddeld jaarlijks inkomen van 20.000 euro maximaal 18.000 verzekerd worden. Van dit verzekerde bedrag wordt dan jouw uitkering bepaald. Dit gebeurt aan de hand van de tweede factor: het arbeidsongeschiktheidspercentage. Deze waarde staat voor het percentage van jouw werkzaamheden dat je niet meer kunt uitvoeren. Naar boven of beneden afgerond, heb je ook het percentage van het verzekerde bedrag dat je kunt verwachten als uitkering. Als je dus 56 procent van je werk niet meer kunt doen, dan krijg je 60 procent van het verzekerde bedrag als uitkering.

De hoogte van je premie bepalen

Bij het afsluiten van je aov verzekering zzp stel je ook de premie vast. Dit is het maandelijkse bedrag dat je betaalt voor de verzekering. Deze premie wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren. Zo hoef je minder te betalen voor je premie als je een langere wachttermijn instelt, wat betekent dat je ook pas later je uitkering kunt ontvangen. Het is daarom wel belangrijk dat je genoeg financiële reserves hebt waarop je kunt terugvallen. Een volgende factor is natuurlijk de hoogte van het bedrag dat je verzekerd wilt hebben. Als je een verzekering afsluit voor een laag bedrag, dan hoef je ook minder premie te betalen. Dit betekent echter ook een lagere uitkering. Ten derde kan je ook de uitkeringsdrempel hoger zetten. Dit heeft te maken met het hiervoor genoemde arbeidsongeschiktheidspercentage. Zo kan je bijvoorbeeld zeggen dat je pas vanaf 75 procent arbeidsongeschiktheid een uitkering wilt krijgen. Hoe hoger je dit percentage zet, hoe minder premie je betaalt.

https://tulpenfonds.nl/product/arbeidsongeschiktheidsverzekering/