Ondernemershuis
Image default
Verbouwen

Hoe EPDM aanbrengen voor een waterdichte en duurzame oplossing

EPDM, of Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, is een veelgebruikt materiaal in de bouwsector vanwege zijn uitstekende waterdichte eigenschappen en duurzaamheid. In dit artikel leggen we uit hoe je het materiaal op de juiste manier aanbrengt, zodat je kunt profiteren van deze voordelen. We bespreken de voorbereiding, de installatie en de afwerking, zodat je project soepel en succesvol verloopt.

 

Voorbereiding: een solide basis creëren

 

  1. Het succes van je EPDM-installatie begint met een goede voorbereiding van de ondergrond. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon, droog en vrij van scherpe uitsteeksels is. Verwijder vuil, stof en eventuele losse deeltjes die de hechting van het membraan kunnen beïnvloeden.

 

  1. Kies het juiste type EPDM voor jouw project, rekening houdend met de grootte, het doel en de locatie. Plan zorgvuldig de plaatsing van het EPDM-membraan om naden en overlappingen te minimaliseren en een efficiënte workflow te garanderen.

 

Installatie: Het EPDM-membraan aanbrengen

 

  1. Rol het EPDM-membraan voorzichtig uit op de ondergrond en zorg ervoor dat er geen vouwen of luchtbellen ontstaan. Laat het materiaal enkele minuten ontspannen, zodat eventuele plooien en spanningen verdwijnen. Positioneer het membraan zodanig dat er voldoende overlapping is op de naden en randen.

 

  1. Er zijn verschillende methoden om EPDM te bevestigen, zoals volledig verlijmen, mechanisch bevestigen of ballastsystemen. Afhankelijk van de gekozen methode, breng je de lijm aan op de ondergrond en/of het membraan. Volg de instructies van de fabrikant op het gebied van droogtijd en luchtvochtigheid. Druk het membraan stevig op de ondergrond voor een goede hechting en werk eventuele luchtbellen of plooien weg.

 

  1. Voor een waterdichte afwerking is het essentieel om de naden en overlappingen goed af te dichten. Gebruik hiervoor EPDM-lijm of speciale naadband. Zorg ervoor dat de lijm of tape gelijkmatig wordt aangebracht en dat de naden goed aansluiten zonder luchtbellen.

Afwerking: Aandacht voor details

 

  1. Besteed extra aandacht aan de randen en hoeken van het EPDM-membraan, omdat deze gebieden gevoelig zijn voor lekkages. Gebruik voorgevormde hoekstukken, stroken en mastiek om een waterdichte en duurzame afwerking te garanderen.

 

  1. Voor een waterdichte afdichting rondom doorvoeren en penetraties, zoals buizen en ventilatieopeningen, gebruik je speciale manchetten of flenzen. Deze moeten nauwkeurig op maat worden gesneden en met EPDM-lijm of tape worden bevestigd, zodat er geen water kan binnendringen.

 

  1. Na de installatie van het EPDM-membraan is het belangrijk om regelmatig inspecties en onderhoud uit te voeren. Controleer het oppervlak op beschadigingen, slijtage of losse naden, en repareer indien nodig. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je EPDM-dak of waterdichte constructie aanzienlijk.

 

EPDM aanbrengen voor een waterdichte toekomst

 

Door zorgvuldige voorbereiding, nauwkeurige installatie en aandacht voor details, kun je met succes EPDM aanbrengen voor een waterdichte en duurzame oplossing. Of je nu een dak, vijver of andere waterdichte constructie aanlegt, het juiste gebruik van dit rubber zorgt voor een lange levensduur en een betrouwbare bescherming tegen vocht en weersinvloeden. Volg de stappen in dit artikel en geniet van de voordelen van een professionele EPDM-installatie.

 

https://https://www.eki.nl/kennisbank/epdm