Ondernemershuis
Image default
Dienstverlening

Hoe blus je een elektriciteitsbrand?

Een kleine brand in je meterkast kan zich al heel snel uitbreiden tot een grote woningbrand. Wanneer je de brand ontdekt en je weet wat je moet doen? Dan kun je, nadat iedereen in veiligheid is gebracht en je 112 hebt gebeld, de brand blussen. Gebruik voor een elektriciteitsbrand nooit water. Het gebruiken van water voor een elektriciteitsbrand is heel gevaarlijk, en je loopt groot kans dat je gelektrocuteerd word. Ook is het belangrijk dat je alleen in actie komt als je weet wat je moet doen, en absoluut zeker van je zaak bent. 

Schakel de elektriciteit uit

Als je een elektriciteitsbrand hebt schakel dan de hoofdschakelaar in de meterkast uit. ALs je de hoofdschakelaar in de meterkast uitschakelt dan voorkom je een snelle verspreiding van de brand, ook voorkom je mogelijke explosies. Als je niet bij de hoofdschakelaar komt of er is geen hoofdschakelaar aanwezig, probeer dan eerst de brandhaard te blussen en schakel daarna het stroom af als het mogelijk is.Schakel ook het storing gevende apparaat uit.

Een elektriciteitsbrand wordt meestal veroorzaakt door kortsluiting, het is daarom belangrijk dat je de oorzaak van de kortsluiting zo snel mogelijk verholpen. DIt doe je door de elektriciteit die de stroomstoring veroorzaakt heeft uit te schakelen. Als dat lukt probeer dan eerst de brand te blussen en schakel daarna alsnog het storing gevende apparaat uit. In de meeste gevallen kun je de stroom door de stekker uit het stopcontact te halen. Doe dit natuurlijk alleen als de stekker zelf niet doorgebrand is of in brand staat.

 

Met wat moet je de elektriciteit brand blussen?

Voor het veilig blussen van een elektriciteitsbrand moet je een sproeischuimblusser of een co2 blusser gebruiken. Sproeischuim geleid geen elektriciteit, daarom is het veilig voor de gebruiker. Ook in een co2 blusser zit er geen geleidend gas. De co2 blusser heeft nog een ander voordeel, het zorgt niet voor extra schade. Zo blijft de schade beperkt.