Ondernemershuis
Image default
Aanbiedingen

Kranen voor een echte efficiëntie slag

Zwenkkranen en kraansystemen zijn belangrijke hulpmiddelen in diverse industrieën. Ze worden gebruikt om zware lasten te tillen en te verplaatsen, waardoor het werk in de industrie een stuk efficiënter wordt. In dit artikel gaan we dieper in op de werking en verschillende soorten zwenkkranen en kraansystemen.

Wat zijn zwenkkranen?

Een zwenkkraan is een kraan die op een vaste plek aan de muur of aan het plafond is bevestigd. De kraan kan zwenken, wat betekent dat hij horizontaal kan bewegen en daardoor een bepaald gebied kan bestrijken. Zwenkkranen zijn handig in situaties waarbij je grote voorwerpen moet tillen en verplaatsen binnen een beperkte ruimte. Bijvoorbeeld in een magazijn of fabriekshal.

 

Er zijn verschillende soorten zwenkkranen. Een kolomzwenkkraan staat op een verticale kolom en kan 360 graden draaien. Een wandzwenkkraan is aan de muur bevestigd en kan in een hoek van 180 graden zwenken. Ten slotte is er de plafondzwenkkraan, die aan het plafond hangt en ook 360 graden kan draaien.

Wat zijn kraansystemen?

Een kraansysteem bestaat uit meerdere onderdelen die samenwerken om zware lasten te tillen en te verplaatsen. Een kraansysteem heeft een hijsmechanisme, een hijskabel of -ketting en een takel. Sommige kraansystemen hebben een kraanbaan waarover de kraan kan bewegen. Andere kraansystemen hebben een vaste constructie, zoals een portaalkraan.

 

Kraansystemen kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van een bepaalde industrie. Zo zijn er kraansystemen die geschikt zijn voor het tillen van olievaten in de petrochemische industrie of voor het verplaatsen van staal in de staalindustrie.

Verschillende soorten kraansystemen

Er zijn veel verschillende soorten kraansystemen beschikbaar. Hier volgen enkele voorbeelden:

 

– De bovenloopkraan: deze kraan beweegt over een kraanbaan die aan het plafond is bevestigd. De kraan kan langs de baan bewegen en kan zware lasten tillen en verplaatsen.

 

– De portaalkraan: deze kraan heeft een vaste constructie en is geschikt voor het tillen van zware lasten op een specifieke locatie.

 

– De gantrykraan: deze kraan lijkt op een bovenloopkraan, maar heeft in plaats van een kraanbaan een vaste constructie. De kraan wordt gebruikt in situaties waarin er geen ruimte is om een bovenloop”