Ondernemershuis
Image default
Aanbiedingen

Hoe kun je in aanmerking komen voor een WGA-uitkering?

Op het moment dat je arbeidsongeschikt bent, kan het handig zijn om te weten welke uitkeringen je voor in aanmerking komt. Dit komt omdat er nogal een verschil is tussen de verschillende soorten uitkeringen. Op het moment dat je in aanmerking komt voor de ene uitkering, kun je vaak de andere niet krijgen. Hierom kan het handig zijn om te weten hoe je in aanmerking komt voor een WGA-uitkering.

Wat is een WGA uitkering?

Als je graag wilt weten wanneer je in aanmerking komt voor een WGA uitkering, is het als eerste belangrijk om te weten wat een WGA uitkering precies is. Een WGA uitkering is een vorm van een uitkering die je kunt krijgen als je niet meer kunt werken. Dit wordt ook wel arbeidsongeschiktheid genoemd. Je wordt nooit zomaar arbeidsongeschikt. Bij www.adxpert.nl kun je hier meer over vinden.

Op het moment dat je arbeidsongeschikt bent, kun je in aanmerking komen voor twee soorten uitkeringen. Deze uitkeringen worden ook wel WIA uitkeringen genoemd. De WGA uitkering is één van deze uitkeringen. De andere uitkering wordt ook wel de IVA uitkering genoemd.

Een WGA uitkering is een uitkering waarbij je 35% tot 80% arbeidsongeschikt moet zijn. Als je meer dan 2 jaar lang te maken hebt met verzuim, krijg je van de UWV een brief waarmee je een WGA uitkering aan kan vragen. Binnen 4 weken moet deze aanvraag gedaan worden. Hierna is het niet meer mogelijk om dit zomaar te doen.

Het is soms ook mogelijk om eerder een WIA uitkering aan te vragen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk als het duidelijk is dat je nooit meer aan het werk kunt. Tijdens de eerste 2 jaar verzuim moet de werkgever voldoende kans tot re-integratie geven. Als de werkgever dit niet gedaan heeft, is de kans aanwezig dat de UWV de werkgever een loonsanctie van 1 jaar oplegt. In dit jaar moet de werkgever je volle loon doorbetalen. In die tijd moet de re-integratie alsnog gedaan worden. Hierbij kun je 3e spoor traject begeleiding krijgen.

Soorten WGA uitkeringen

Er zijn drie soorten WGA uitkeringen. Als eerste heb je de loongerelateerde uitkering. Als je minimaal een half jaar hebt gewerkt voordat je een uitkering gekregen hebt, krijg je een loongerelateerde uitkering. Hierbij verdien je in de eerste 2 maanden 75% van je voorgaande loon en daarna 70%. Hoe lang je deze uitkering krijgt, is afhankelijk van de tijd dat je gewerkt hebt.

Hierna heb je nog de loonaanvullingsuitkering. Als je loongerelateerde uitkering stopt of je korter dan een half jaar werkt, kom je in aanmerking voor deze uitkering. Hierbij ontvang je 70% van je maandloon. Afhankelijk van je ziekte bepaald de UWV wat je bij kunt verdienen.

Als laatste heb je de vervolguitkering. Op het moment dat je minder verdient dan het UWV denkt dat je ondanks je ziekte kunt verdienen, kom je in aanmerking voor deze uitkering. De hoogte van deze uitkering wordt bepaald door de hoeveelheid die je arbeidsongeschikt bent.