Ondernemershuis
Image default
Aanbiedingen

Hoe komt het dat vrouwen beter presteren in het hoger onderwijs?

Veel mensen hebben wel eens gehoord dat vrouwen beter presteren op school dan mannen. Vooral als je het over het hoger onderwijs hebt, is dit veel het geval. Echter weet niet iedereen waar dit vandaan komt. Dit komt omdat dit niet bij iedereen het geval is. Echter is het aan de cijfers te zien dat dit wel echt het geval is.

Hoeveel beter presteren vrouwen in het hoger onderwijs?

Gemiddeld hebben vrouwen sneller en vaker hun diploma dan mannen. Dit is heel duidelijk te zien aan de cijfers. Vooral in de techniek en de gezondheidszorg worden diploma’s het snelst gehaald. Gemiddeld halen 64 procent van de vrouwen hun diploma binnen 6 jaar een opleiding te doen. Dit is 8 procent meer dan de 56 procent van de mannen. Dit is een aanzienlijk nummer als je het zo bekijkt.

Als je kijkt na vier jaar een opleiding gedaan te hebben, zie je dat dit verschil nog duidelijker zichtbaar is. Dit komt omdat ongeveer 40 procent van de vrouwen na vier jaar hun opleiding halen. Bij mannen is dit 30 procent. Hierdoor is er een verschil van 10 procent tussen de mannen en vrouwen. Dit maakt het duidelijk dat de prestaties van vrouwen in het hoger onderwijs beter zijn dan die van mannen.

Mannen stoppen sneller met hun opleiding

Vrouwen hebben als het gaat om een opleiding een beter doorzettingsvermogen. Dit komt omdat veel meer mannen stoppen met hun opleiding dan vrouwen. Mannen verlaten hun opleiding ruim 1,5 keer vaker dan vrouwen. Dit is een aanzienlijk verschil.

Gemiddeld verlaten 25 procent van de mannen hun opleiding na vier jaar. Als je kijkt naar zes jaar is dit percentage opgelopen naar 30 procent. Bij vrouwen zit dit anders. Na vier jaar verlaat 19 procent van de vrouwen hun opleiding. Als je het hebt over zes jaar, wordt dit 2 procent meer. Dan heeft 21 procent van de vrouwen hun opleiding verlaten.

Dit kan verschillende redenenen hebben. Zo kan het zijn dat mannen eerder een impulsieve keuze maken dan vrouwen. Ook kan het zijn dat vrouwen bij studiekeuzelab gekeken hebben voor de juiste informatie. Echter kan dit ook liggen aan de prestaties die ze tijdens de opleiding leveren. De cijfers die vrouwen tijdens de opleiding halen, zijn vaak ook beter dan de cijfers die mannen halen.

Stress voor het inschrijven voor een opleiding

Het is lastig om een keuze te maken voor de opleiding die je wilt doen. Echter vinden mannen dit gemiddeld lastiger dan vrouwen. Dit kan ook een probleem zijn. Zo hebben vrouwen eerder hun keuze gemaakt welke opleiding ze willen doen. Hierdoor zijn deze op tijd voor de inschrijving.

Mannen zijn hier vaak wat later mee. Hierom kan het handig zijn om eerst meer info deadline inschrijven studie te krijgen. Op die manier weet je ook wat je te wachten staat bij de studiekeuze die je tegemoet komt. Dit kan namelijk erg belangrijk zijn om te doen.