Ondernemershuis
Image default
Banen en opleidingen

Welke informatie vind je in een vacature voor assistent accountant?

Ben je op zoek naar een vacature voor assistent accountant? Dan zul je niet lang hoeven te zoeken. Er is grote vraag naar deze professionals. Dat werkt enerzijds in je voordeel, maar anderzijds kan het lastig zijn om het kaf van het koren te scheiden. Want welke werkgever is nu écht aantrekkelijk? Hieronder lees je welke informatie je onder andere in een vacaturetekst terugvindt.

 

De werkzaamheden

Uiteraard ben je als ambitieuze professional op zoek naar een werkgever die jou stimuleert om het maximale uit jezelf te halen. Zijn of haar intenties blijken uit de beschrijving van de werkzaamheden van deze functie. Gezien de veelzijdigheid van het beroep kunnen functiebeschrijvingen sterk uiteenlopen. Voorbeelden van taken die je als assistent accountant uitvoert, zijn: het helpen van klanten met het voeren van hun financiële administratie, winst- en verliesrekeningen opstellen, de belastingaangifte en andere fiscale aangiften opstellen en klanten zowel fiscaal als bedrijfseconomisch adviseren.

 

Welk opleidingsniveau wordt er van je verwacht?

Officieel kun je dit beroep met een mbo-4 diploma op zak uitvoeren. De praktijk wijst echter uit dat er veel vaker wordt gevraagd naar professionals met een hbo-opleiding. De voorkeur gaat daarbij uit naar studies als Accountancy of Bedrijfseconomie. Zeker wanneer je een carrière bij een groot kantoor ambieert, wordt dit met een hbo-opleiding waarschijnlijker. Met een hbo-opleiding op zak kun je jezelf accountant-administratieconsulent (AA) noemen. Volg je een opleiding op academisch niveau, dan word je opgeleid tot registeraccountant (RA).

 

Welke eigenschappen heb je nodig om dit beroep uit te voeren?

Een succesvolle assistent accountant beschikt over enkele kenmerken die ook in vacatureteksten regelmatig terugkomen. Je kunt daarbij denken aan scherpheid, accuratesse en cijfermatig inzicht. Bovendien is het belangrijk dat je als assistent accountant consciëntieus bent en goed kunt prioriteren. Deadlines mogen je doorgaans geen stress opleveren. Wegens de veelzijdigheid van de functie is het bovendien belangrijk om goed te kunnen schakelen. Tot slot dien je over voldoende communicatievaardigheden te beschikken om soepel contact met klanten te kunnen hebben.

 

Hoe de bedrijfscultuur naar voren komt in een vacature voor assistent accountant

Uiteraard ziet niet elke vacature assistent accountant er hetzelfde uit. Alhoewel de werkzaamheden en de opleidingseisen grotendeels hetzelfde zullen zijn, heeft ieder bedrijf zijn eigen cultuur en werkwijze. De manier waarop wordt samengewerkt en de sfeer in het bedrijf zullen daarom dus ook hun stempel drukken op de vacaturetekst. Terwijl de ene werkgever de nadruk legt op gezellige vrijdagmiddagborrels en een informele werksfeer, mikt de ander juist weer op ontwikkelingskansen en bijscholing. Het is aan jou als werkzoekende om te bepalen wat je het belangrijkst vindt.

 

Loopbaan en salaris

Ben je een beginnend assistent accountant, dan zul je starten met een kleine selectie aan eigen klanten. Vaak werk je onder begeleiding van een accountant. Door het opbouwen van ervaring kun je je werkzaamheden en verantwoordelijkheden uitbreiden. Je salaris is grotendeels afhankelijk van je ervaringsniveau. Iemand met weinig tot geen ervaring moet uitgaan van een brutosalaris tussen de

€ 2300,- en de € 3000,-. De meest ervaren assistent accountants verdienen tussen de € 3500,- en de € 5500,- bruto per maand.

 

Tip: Boekjewinst.nl