Ondernemershuis
Image default
Bedrijfsvoering

Tips voor PBM bescherming

Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

Ben je ondernemer of in dienst bij een werkgever en heb je te maken met onveilige werkomgevingen, dan is persoonlijke bescherming een must. In het geval van werkgeverschap is deze verplicht tot het bieden van goede arbeidsomstandigheden. Dit doet hij uiteraard door risico’s zo veel mogelijk bij de bron te bestrijden en door technische of organisatorische maatregelen te treffen. Zijn deze maatregelen ON-voldoende, dan mag de werkgever overgaan tot het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm) aan zijn werknemers. Voorbeelden van persoonlijke bescherming zijn;

  • Ademhalingsbescherming
  • Beschermende kleding
  • Gehoorbescherming
  • Gelaatsbescherming
  • Handbescherming
  • Hoofdbescherming
  • Oogbescherming
  • Valbeveiliging
  • Voetbescherming

De bewezen kwaliteit van 3M bescherming

Het wereldberoemde 3M, wie kent het niet? Iedere professional of organisatie heeft ooit wel iets van 3M gekocht. Want 3M doet nagenoeg alles. Dat is ook niet zo raar na maar liefst 100jaar historie. Bij 3M worden dagelijks onderzoeken gedaan, verbanden gelegd en uitvindingen gedaan. 3M bescherming is typisch een productgroep dat enorm populair is onder professionals in de bouw, schilder, installatie en outdoor branche in het algemeen. Wij bespreken enkele tips waar je op moet letten voor goede bescherming.

Voorkom gehoorschade bij werknemers

Goede gehoorbescherming. Het lijkt simpel, maar dat is het zeker niet. In de praktijk blijkt het vaak lastiger om echt goede bescherming te vinden voor de oren. Een simpele dop of propje is namelijk niet voldoende. Het gaat er namelijk om wat voor soort lawaai of geluid aanwezig is op de werkvloer. Maar hoe weet je wat nu goed is? Dankzij deze 4 stappen kom je tot een goed antwoord.

  1. Inventarisatie risico’s: lawaai meten (aantal decibels)
  2. Evaluatie risico’s: gevolgen voor medewerker zonder geluidsdemping
  3. Selectie geschikt gehoorbeschermingsproduct en validatie
  4. Training en motivatie: bevordering juist gebruik van het juiste beschermingsproduct

Waar op letten met werk handschoenen?

Werk handschoenen beschermen misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van ons lichaam, onze handen en vingers. Verschillende arbeidsomstandigheden vereisen weer specifieke handschoenen die de juiste bescherming bieden. Hitte, infecties, scherpe objecten en vloeistoffen zijn slechts enkele voorbeelden van gevaren voor onze handen. Momenteel kunnen wij de volgende soorten veiligheidshandschoenen onderscheiden:

  • handschoenen voor algemeen gebruik;
  • snijbestendige handschoenen;
  • handschoenen ter bescherming tegen chemische stoffen;
  • handschoenen ter bescherming tegen kou;
  • handschoenen ter bescherming tegen hitte;
  • handschoenen ter bescherming tegen elektriciteit;
  • handschoenen ter bescherming tegen vibratie.

Mechanische en chemische risico’s

Werk je veel met scherpe objecten, materialen en/of gereedschap dan is het beschermen van polsen en onderarmen geen overbodige luxe. Het advies is dan om handschoenen te gebruiken van snijvaste vezels als Kevlar, Dyneema en Twaron (handelsnamen) noodzakelijk. Ook de maliënkolderhandschoenen zijn een goede keuze, deze zijn gemaakt van roestvrijstalen vlechtwerk en prikbestendige handschoenen, opgebouwd uit stalen plaatjes.

Het meest geschikte handschoenmateriaal tegen chemicaliën moet worden gekozen op basis van het type chemische stof waarmee je te maken hebt op de werkvlier. Handschoenen kunnen onder meer gemaakt zijn van latex, nitrylrubber, neopreen, viton, butylrubber en polyvinylacetaat. Al deze typen hebben hun eigen doorlaatbaarheidseigenschappen. Waar je op moet letten zijn zaken als permeatietijd, penetratietijd, vingergevoeligheid en pasvorm. Afhankelijk van het materiaal en de chemische stof kan een gevaarlijk bijtende vloeistof soms al na enkele seconden binnendringen. De keuze van de juiste chemische bestendige handschoen is daarom maatwerk. Laar je hierin dus ALTIJD goed en deskundig adviseren!

http://www.youtube.com/watch?v=2wc0kdF1BDE

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.nijhofsafety.nl/