Ondernemershuis
Image default
Zakelijk

Hoe kan ik als leidinggevende mezelf beter ontwikkelen?

De rol van leidinggevende opnemen, er komt veel bij kijken. Je hebt een enorme verantwoordelijkheid naar het bedrijf toe en naar het team waaraan je leiding geeft. Aan de ene kant zijn er de doelen die moeten behaald worden, aan de andere kant kun je deze niet halen als je geen team achter je staan hebt die het beste van zichzelf geeft om hieraan mee te werken. Als je soms het gevoel hebt vast te lopen, is het zeker het overwegen waard om een leiderschapscoach te contacteren. Samen kunnen jullie bepalen hoe je jouw leiderschapskwaliteiten ten volle kunt benutten en hoe je die nog verder kunt ontwikkelen. 

 

Bepaal waar je nu staat en waar je heen wil

Iedere leidinggevende heeft zo zijn eigen leiderschapsstijl. Behaal jij op alle vlakken de resultaten die je wil halen op de manier die je nu hanteert? En dit hoeven niet alleen resultaten te zijn op het vlak van de bedrijfswerkzaamheden. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan resultaten die eerder gericht zijn op het ontwikkelen en de groei van je team. Mensen coachen en motiveren zijn ook belangrijke taken van een leidinggevende. Samen met een leiderschapscoach kun bepalen waar je nu staat, waar je heen wil en wat de goede manier is om daar te raken. Bij Personne bijvoorbeeld kun je beroep doen op je eigen leiderschapscoach die samen met jou het traject doorloopt.

 

Leer van feedback van de mensen om je heen

Je hebt in de vorige stap zelf kunnen bepalen wie je bent, waar je voor staat en waar je heen wil, maar zien de mensen om je heen dat ook zo? Steeds meer gaan leidinggevenden voor het uitstippelen van hun eigen ontwikkelingstraject op zoek naar feedback van de mensen om hen heen. Waar dit vroeger absoluut niet denkbaar was, zijn we nu gelukkig al zo ver dat feedback in beide richtingen kan werken. Niet enkel jij moet je team beoordelen, omgekeerd kan dat evengoed en reken er maar op dat dat heel waardevolle resultaten oplevert. Hoe zien zij jou? Welke leiderschapsstijl kennen ze jou toe? Wat vinden zij je sterkste en zwakste punten? Het is een meerwaarde om niet alleen jezelf beter te leren kennen door je eigen ogen, maar ook door die van anderen.

 

Schakel een leiderschapscoach in

Het is helemaal geen schande als je als leidinggevende soms vastloopt, dat je even niet meer weet hoe het verder moet en het gevoel hebt in cirkeltjes te blijven ronddraaien. Advies over leiderschapscoach leert je dat er professionelen bestaan die je kunnen helpen om een nog beter versie van de leidinggevende te worden dan je nu bent. Je verwacht van je mensen dat ze groeien en zich ontwikkelen, waarom zou je dat ook zelf niet doen dan? De intensieve begeleiding van een leiderschapscoach leert om je eigen persoonlijke ontwikkelingstraject op te stellen en dit in de praktijk te brengen. Wees er maar zeker van dat het ook je medewerkers niet zal ontgaan en dat het ook hen zal motiveren.