Ondernemershuis
Image default
Aanbiedingen

Foto's op groot formaat

Waar moet de foto aan voldoen voor een groot formaat print?

De ‘megapixelwar’ woedt nog steeds in volle hevigheid in cameraland. Zelfs de telefoons van tegenwoordig hebben al 12 megapixel. Toch kun je daarvan maar een acceptabel afdrukje van krijgen tot hooguit 20/30 terwijl een 12 megapixel sensor uit de canon 5D uit 2005 al prints toelaat van 150/220. Er is dus meer dat de kwaliteit van een fotobestand bepaalt dan alleen maar die megapixels. Professionele fotografen lopen niet immers niet voor niets te zeulen met kilo’s peperdure foto-apparatuur.

 

Afhankelijk van de gewenste afdruk grootte spelen de volgende factoren mee bij de kwaliteit van de foto:

  • de grootte van de sensor: hoe groter de sensor hoe minder er uitvergroot hoeft te worden;
  • het aantal pixels speelt natuurljk wel een rol, maar dan in relatie tot bovenstaand punt, beter weinig pixels op een grote sensor dan veel op een kleine sensor. Dit heeft grote invloed op detailweergave en ruis;
  • de kwaliteit van de gebruikte objectieven: alleen de beste objectieven zijn in staat tot de hoogste resoluties. Mindere kunnen het eenvoudigweg niet weergeven;
  • de kwaliteit van de opname: de persoon achter de camera bepaalt de uiteindelijke kwaliteit.

Het bovenstaande lijstje kan eenvoudigweg nog verder uitgebreid worden met zaken als de diafragma waarde tov. de densiteit van de pixels, belichting, wel of geen statief gebruikt etc.etc. Een ingewikkeld verhaal dus en het komt voor dat pas op het moment dat een file wordt afgekeurd door de vormgever of de drukker er de hulp wordt ingeroepen van een professioneel fotograaf zoals Fotograaf Zwolle.

Interieurfotografie door fotograaf Zwolle

Het klopt dat de tijd voor hoge resolutie fotografie aanzienlijk vereenvoudigd is de laatste jaren. Grote platen camera’s of de hedendaagse technische camera’s met digitale achterwand zijn steeds minder nodig. Ook de zogenaamde middenformaatcamera’s zoals Hasselblad, Mamiya en Leaf hebben last van de opkomst van de steeds beter wordende fullframe digitale reflexcamera’s. Tot voor kort werkte de fotograaf van het Zwolse STUDIOVHF met een 22  Megapixel full-frame camera. Full-frame betekent hier een sensor ter grootte van 24x36mm dezelfde grootte als de kleinbeeldfilm van voorheen. Bij interieurfotografie worden er dan een aantal opnames gecombineerd in de digitale nabewerking om de grote contrasten te overbruggen en detail terug te brengen in de hoge lichten en de schaduwen. 

De bovenstaande interieurfoto van de tafeltennisvereniging Heino bij Zwolle, is gemaakt met een 51MP camera en specialistische tilt-en shift obejectief, vanaf een zwaar statief. De foto heeft ten doel aan de buitenzijde van het pand te tonen wat er zich binnen afspeelt. Het bestand had 17.00 pixels aan de lange zijde en een bestandsgrootte van 1GB, ruim voldoende voor de toepassing. Groot voordeel is dat als mensen de foto van dichtbij bekijken dat er dan nog steeds detail zichtbaar is. 

STUDIOVHF verzorgt de ineterieurfotografie voor (interieur) architecten, interieurontwerpers- en bouwers door heel Nederland. Daarnaast verzorgt de fotograaf de fotografie voor andere reclame en bedrijfsmatige doeleinden.