Ondernemershuis
Image default
Zakelijk

De voordelen van een papieren kalender

Papieren kalenders hebben een lange en interessante geschiedenis. Een van de vroegste kalenders op papier is bijvoorbeeld de Chronografie van 354. Al in de vierde eeuw werd Furius Dionysius Folocalus gevraagd door Valentinus om de kalender te tekenen en schrijven zoals zij die toen kenden. Vandaag de dag worden papieren kalenders nog steeds gebruikt, zoals 4 maanden kalenders. Maar door het gebruik van online kalenders en apps zijn ze niet meer zo populair als vroeger. En dat is eigenlijk jammer, want papieren kalenders hebben nog steeds voordelen.

Minder afleiding

Veel mensen vinden notificaties en herinneringen handig aan digitale kalenders vergeleken met papieren kalenders. Met je telefoon altijd binnen handbereik kunnen apps je eraan herinneren wanneer je de hond moet uitlaten of je moet voorbereiden op een vergadering. Maar eerlijk gezegd, met al deze constante meldingen en afleidingen negeren we deze steeds vaker. Bovendien is te veel schermtijd slecht voor onze hersenen. Het bijhouden van een dagboek of plannen op een omlegkalender kan eigenlijk rustgevender en bevredigender zijn. Op deze manier kunnen we even rust nemen van die eindeloze stroom van e-mails en sociale media. Op de lange termijn kan het gebruik van papieren kalenders en planners goed zijn voor onze mentale gezondheid.

Alles is gecentraliseerd

Apps zijn ontzettend waardevol, maar tegelijkertijd verspreid over verschillende programma’s. Je gebruikt misschien wel een app om notities te maken en een andere app voor je dagelijkse planning, waardoor je constant moet switchen tussen deze apps om georganiseerd te blijven. Wat je misschien niet beseft, is dat dit switchen tussen taken ons maar liefst 40% van onze productiviteit kost, volgens psycholoog David Meyer. Bovendien kan het gebruik van te veel apps leiden tot verminderde kwaliteit van werk, moeite met focussen en het verspillen van kostbare tijd. Gelukkig kun je dit probleem vermijden door gebruik te maken van een papieren kalender. Met een papieren kalender kun je alles op één plek organiseren en gemakkelijk overzicht houden, zonder de afleiding van verschillende apps.

Productiever!

Er valt niet te ontkennen dat je beter kunt werken als er minder afleiding is. Bovendien presteer je ook beter als je je volledig kunt concentreren op de taak die voor je ligt. Bijvoorbeeld, het stellen van dagelijkse doelen die in lijn zijn met je prioriteiten en ervoor zorgen dat je niets vergeet, kan je productiviteit verhogen. Papier kan hierbij van pas komen, omdat je op een overzichtelijke manier je doelen kunt opschrijven en je kunt focussen op wat echt belangrijk is, zonder de afleiding van digitale hulpmiddelen.