Ondernemershuis
Image default
Zakelijk

Wat is jouw bedrijf eigenlijk waard?

Een bedrijfswaardering is een belangrijke stap voor een overname. Wat komt er hier nu allemaal bij kijken? Het verschil tussen prijs en waarde. De bedrijfswaardering gaat uit van het bepalen van de waarde van je bedrijf. Zo is de prijs natuurlijk anders, dit ligt eraan hoe graag de kopende partij het bedrijf wil. Wil de koper koste wat het kost jouw bedrijf overnemen, zullen zij bereid zijn om meer te betalen. Wil de verkoper zo snel mogelijk van het bedrijf af? Dan zal deze bereid zijn om minder aan te nemen dan de waarde ervan is. De waardebepaling en prijs van het bedrijf zijn wel nauw met elkaar verbonden.

 

De waarde van het bedrijf kan op verschillende manieren bepaald worden.

 Hieronder worden ze in het kort benoemd:

–       Goodwill-methode

–       De methode van de rentabiliteitswaarde

–       De intrinsieke waarde-methode

–       De vermogensverhouding-methode

–       De DCF-methode (Discounted Cash Flow)

Het is bijna niet mogelijk om een waardering goed uit te voeren zonder de juiste kennis. Het is belangrijk om te weten hoe de specialist die je ingeschakeld hebt, werkt. Stel bijvoorbeeld vragen als: Waarom ze voor deze methode gekozen hebben, of door welke informatie zijn ze op deze keuze gekomen?

Een boekhoudkundig onderzoek mag natuurlijk niet ontbreken in het proces. Hierdoor zorg je ervoor dat alles goed gaat tijdens de koop/verkoop. Op deze kennis kan dit bedrijf jou ook helpen.

Het is allemaal veel informatie als het gaat over de bedrijfswaardering. Dit bedrijf staat voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijden de koop of verkoop van het bedrijf.