Ondernemershuis
Image default
Zakelijk

Wat is een creditfactuur en hoe maak je deze aan?

Iedere ondernemer krijgt vroeg of laat wel eens te maken met een creditfactuur. Wellicht heb je al eens één moeten maken of vraag je je af hoe je een creditfactuur maakt. In deze blog bespreken we verschillende termen zoals ‘ crediteren’ en leggen we je uit wat een creditfactuur inhoud en welke eisen er aan zijn verbonden. Zo weet jij de juiste manier om een creditfactuur te verwerken. 

Wat houd een creditfactuur in?

Een creditfactuur maak je wanneer je een eerder factuur deels of geheel wil terug draaien. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer een fout artikel op het factuur staat vermeld. Het kan ook zijn dat een product niet kan worden geleverd. Het bedrag op de creditfactuur is daarom altijd negatief. Het creditfactuur hersteld dus de fout van het originele factuur zodat je het bedrag kan wegstrepen. 

Wat betekend crediteren?

Crediteren betekend dus het corrigeren van een factuur door middel van een terugbetaling. Een creditfactuur laat zien dat je een bedrag verschuldigt bent aan de afnemer. Er zijn verschillende manieren op te crediteren. Zo kun je het bedrag volledig terug betalen aan de afnemer of verrekenen op een lopend factuur. Maar je kan het geld ook verrekenen op het eerst volgende factuur van je klant. Dit gebeurd vaak wanneer er een goede relatie is tussen de klant en de ondernemer. 

Inhoud van een creditfactuur 

De inhoud van een creditfactuur komt overeen met de informatie die op een normaal factuur staat. Maar zoals benoemd, is het bedrag op een creditfactuur altijd negatief. Het is ook belangrijk om duidelijk op het factuur te zetten dat het om een creditfactuur gaat. Je zou hierbij nog kunnen verwijzen naar het originele factuurnummer. Zo kan je klant makkelijk zien waar het om gaat. Daarnaast geeft dit ook een duidelijk overzicht voor je eigen administratie. Je kunt dit eenvoudig bijhouden met een online administratie tool. 

Eisen voor een creditfactuur

Zoals al eerder benoemd, moet het creditfactuur terug verwijzen naar het originele factuur. Het bedrag op de creditfactuur moet goed overeenkomen met het originele bedrag. Als het originele bedrag inclusief BTW is, moet het nieuwe bedrag dat ook zijn. Daarnaast zijn de volgende punten belangrijk om te vermelden op een creditfactuur. Deze eisen komen overeen met een normaal factuur:

  • BTW-nummer

  • Kamer van Koophandel nummer

  • Factuurnummer (in chronologische volgorde)