Ondernemershuis
Image default
Zakelijk

Op deze manier kun je de veiligheidsrisico’s binnen jouw bedrijf het beste controleren

Wil jij er zeker van zijn dat de veiligheidsrisico’s op de werkvloer duidelijk zijn? Dan is het handig om gebruik te maken van een V&G plan. Je kunt deze het beste laten opstellen door een bedrijf die hier gespecialiseerd in is, zodat je zeker weet dat alles erin staan. Een V&G plan kan eigenlijk niet missen in jouw bedrijf en het is dan ook belangrijk dat je hiermee aan de slag gaat bij de opening van je bedrijf. Hiermee voorkom je dat er iets misgaat. Zeker als je met nieuwe projecten bezig bent, is een V&G plan noodzakelijk.

 

V&G plan

Een V&G plan staat voor veiligheids- en gezondheidsplan. Alle risico’s en beheersmaatregelen worden hierin vastgelegd en die zullen ervoor zorgen dat jij je kunt bezighouden met alle technische, organisatorische en gedragsbeïnvloedende zaken in jouw bedrijf. Waar het vooral omdraait bij een V&G plan is de gezondheid en de veiligheid van alle medewerkers. Dat is namelijk erg belangrijk in elk bedrijf, want die kan niet draaien zonder zijn medewerkers. In het plan wordt rekening gehouden met de Arbeidsomstandighedenwet. Maar wat wordt er nou precies verwerkt? Een V&G plan bestaat uit onder andere:

 

  • Risicoanalyses

  • Project- en bedrijfsinformatie

  • Duidelijke beheersmaatregelen

  • Aan wet- en regelgeving voldoen

  • Vastleggen van verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen

 

Je kunt dit plan door een bedrijf laten maken of je kunt een veiligheidscoördinator inschakelen die dit plan maakt. Zeker als je bezig bent met bijvoorbeeld een nieuwbouwproject, dan is een veiligheidscoördinator aan te raden. Hij weet namelijk precies wat hij moet doen bij het opzetten van een nieuw project.

 

Veiligheidscoördinator (TMB)

Een veiligheidscoördinator wordt ook wel een TMB genoemd, dat staat voor tijdelijke of mobiele bouwplaats. Als je aan een nieuwbouwproject aan het werken bent, is dat niet zomaar iets. Schakel daarom altijd een TMB in. Een TMB neemt meerdere taken op zich, waaronder het ondersteunen van het bouwteam, het inspecteren van tijdelijke mobiele bouwplaatsen en het opstellen van verslagen. Dit zijn slecht een aantal taken van een TMB. Overigens zorgt hij er ook voor dat er een veiligheids- en gezondheidsplan wordt opgesteld. Dan hoef je daar ook niet meer over na te denken.

 

Neem geen risico

Neem geen risico door zelf alles te gaan doen als je een nieuwbouwproject aangaat. Schakel een veiligheidscoördinator in die weet wat hij aan het doen is. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en kan alles van te worden geregeld en opgesteld worden. Ben je er nog niet helemaal over uit? Dan kun je de bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn vaak contacten. Ze zijn vaak 24/7 bereikbaar en je kunt ook een offerte op maat aanvragen. Ook staan op hun websites vaak projecten die ze in het verleden al gerealiseerd hebben. Je zult er geen spijt van krijgen om een TMB in te schakelen op het moment van een nieuwbouwproject. Je zult hierdoor zelf meer tijd over hebben voor andere belangrijke dingen die gerealiseerd moeten worden.