Ondernemershuis
Image default
Sport

Onderdelen van een karperonderlijn

Voor veel vissers onder ons is het lastig inzichtelijke te krijgen wat er zoal nodig is om een goede karperonderlijn te maken. In dit artikel een kleine omschrijving wat je dan kunt inzetten en waarom. Het gaat hierbij om een standaard bodemmontage met een vastloodsysteem.

Vanaf de vislijn wordt er overgegaan naar een leader. Dit materiaal kan bestaan uit een tube die je over de hoofdlijn schuift, een kunststofleader die je aan je hoofdlijn knoopt of een gevlochten lijn. De verschillende materialen hebben eigenschappen die in bepaalde situaties beter helpen. Over het algemeen beschermt het de eerste meter van je hoofdlijn en de vis tijdens de dril. 

Vis je met een inline-lood, dit is een lood die over de leader of lijn wordt geschoven, dan wordt deze vastgezet met een zogeheten tailrubber. Deze heeft een conische vorm en wordt op het lood vastgezet. Dan volgt uiteraard het lood en een wartel waaraan de hoofdlijn wordt vastgezet. Vis je met een andere soort leader, dan komt het lood vast te zitten op de wartel aan het einde van de lijn. Uiteraard moet de wartel dan net groot genoeg zijn om in het lood te schuiven, zonder dat er weer makkelijk uit komt. Vis je met een wartellood, dan wordt dit lood op een lead-clip geschoven. Op deze clip zit een oogje waar het lood in komt te hangen. Met de tailrubber borg je vervolgens dat het lood er niet af valt tijdens het werpen de dril. 

Dan volgt de onderlijn. Deze kan gemaakt zijn van zowel soepel als stijf materiaal. De algemene regel is dat een harde bodem een stijve onderlijn mogelijk maakt, en een zachte bodem een onderlijn van soepel materiaal. Wil je zorgen dat de onderlijn zo ver mogelijk van het lood terecht komt, dan kan je gebruik maken van een anti-tangle sleeve. Dit lijkt op een tailrubber, maar is veel slanker en langer uitgevoerd. Deze wordt op de onderlijn gezet, en over de wartel die ook het lood of de lead-clip borgt. Uiteraard volgt dan de haak en hair. Indien je de onderlijn nog wil verzwaren om te voorkomen dat deze van de bodem af komt te staan, dan kan je nog gebruik maken van putty. Dit is een kneedbaar lood wat je makkelijk op de lijn kunt kneden. Al met al lijken het veel onderlijnen, maar voor een gangbare onderlijn heb je geen specifieke grote tacklebox nodig. 

Bezoek de website voor meer informatie : https://www.sportvisgigant.nl/