Ondernemershuis
Image default
Woning en Tuin

De impact van verschillende oplosmiddelen bij spuitlijm

Verschillende oplosmiddelen hebben door hun chemische samenstelling verschillende eigenschappen, dus worden ze in verschillende verhoudingen gebruikt om de eigenschappen van de uiteindelijke formule te regelen. Sommige hebben een hogere verdampingssnelheid dan andere, sommige drogen sneller en sommige verdampen langzamer. Het vaste-stofgehalte in lijmen is niet altijd constant – het kan verhoogd of verlaagd worden door de verhouding tussen oplosmiddelen en harsen veranderen. Dit is de reden waarom voor de ene lijm een langere spuitafstand nodig kan zijn dan voor de andere. De dikte van de applicatie en de droogtijd worden ook beïnvloed door verschillende soorten en hoeveelheden oplosmiddelen die in een formule gebruikt worden, en door andere factoren zoals vochtigheid, oppervlaktetemperatuur en de windsnelheid op het moment van toepassing.

De spuitlijm van vandaag is heel wat anders dan de soort die je misschien op de lagere school gebruikte. De formules van vandaag zijn gemaakt met betere ingrediënten, meer ervan, zodat ze meer kunnen doen. Hier zijn enkele dingen waarmee je rekening moet houden bij de keuze van je spuitlijm.

Kwaliteitscontrole is van het grootste belang
Veel bedrijven besteden hun spuitwerk uit, zodat ze zich kunnen concentreren op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten. Het probleem is dat niemand zijn product beter kent dan hijzelf, dus de kans bestaat dat zonder goed toezicht tijdens de productie hoeken worden afgesneden, waardoor een inferieure formule onder hun merknaam aan je wordt verkocht.

Er zijn twee verschillende soorten

Weekmakende lijmen hebben oplosmiddelen dus binden ze niet zo goed, maar hebben een hogere kleefkracht. Ze werken uitstekend voor het lijmen van rubber-op-metaal, plastic-op-kunststof enzovoort. Hot melt lijmen zijn gemaakt van een harsbasis met weinig of geen oplosmiddelen. Ze hebben hitte nodig om ze te activeren, maar eens ze dat doen is de verbinding sterker dan de meeste mensen met de hand kunnen breken. Ze werken goed voor het lijmen van papier, hout en sommige kunststoffen.

Meer is niet altijd beter

Spuitlijmen met een hoge kleefkracht hebben meestal meer vaste stoffen in hun formules dan die met een lagere sterkte. Je kunt echter te veel van het goede op je project smeren, dus misschien wil je kies voor minder.

Het nummer één ingrediënt is niet altijd wat je denkt

In een typische spuitlijm is water het eerste ingrediënt dat op het etiket vermeld staat. Het wordt gebruikt als oplosmiddel om alle ingrediënten door te verspreiden tijdens het spuiten en drogen. Daarna komen bindmiddelen, harsen en oplosmiddelen die samen vormen een matrix die de lijm bijeenhoudt. Omdat water een belangrijke bijdrage levert aan de hechtsterkte, kunnen lijmfabrieken niet zomaar elk soort water gebruiken. Ze moeten de bron vermelden, zoals grond- of zoet water, en dan dingen toevoegen als minerale zouten of iets anders dat het soortelijk gewicht, de viscositeit en de pH verhoogt of verlaagt. De reden hiervoor is dat de fabrikant van de lijm rekening moet houden met het feit dat water uit verschillende bronnen een verschillend effect heeft op de prestaties van de lijm.

Er zijn geen magische ingrediënten

Lijmfabrikanten kunnen geen goede formule maken met slechts één soort hars of oplosmiddel, dus gebruiken ze verschillende soorten door elkaar gemengd in wisselende verhoudingen. Net als in de keuken kun je een goede maaltijd niet maken met slechts één specerij. Hetzelfde geldt voor lijmen – elke soort hars en oplosmiddel heeft zijn eigen eigenschappen die bijdragen tot de totale formule.

Geen twee producten zijn hetzelfde

Wat ze ook op hun etiketten zeggen, geen twee lijmfabrikanten gebruiken precies dezelfde ingrediënten of dezelfde verhoudingen, zodat geen twee formules gelijk zijn. Ook kunnen spuitlijmen gemaakt worden met een grote verscheidenheid aan harsen en oplosmiddelen en sommige fabrikanten gebruiken verschillende voor verschillende toepassingen.

Het gaat om de eigenschappen

Verschillende harsen hebben verschillende eigenschappen die ze beter geschikt maken voor specifieke toepassingen. Bijvoorbeeld, acrylharsen hebben een snelle hechtsnelheid, maar houden zich niet goed onder hitte en druk. Anderzijds hebben vinylharsen de neiging hun hechteigenschappen te verliezen bij hogere temperaturen. Acrylpolymeren hechten sterker dan vinylpolymeren, maar zijn ook brozer en moeilijker met de hand te breken.

Sommige zijn beter dan andere

Harsen hebben verschillende chemische samenstellingen, dus worden ze in de formulering in wisselende hoeveelheden gebruikt om eigenschappen als soepelheid, viscositeit met of zonder additieven of kleurstoffen, enz. te regelen. Fabrikanten vermelden ze niet allemaal op productetiketten omdat deze harsen meestal bedrijfsgeheimen zijn. Het is vrij gebruikelijk voor sommige fabrikanten om nog maar te zwijgen over alle gebruikte harsen.

De beste formule is de formule die beter presteert dan andere

Als het op de keuze van een kleefstof aankomt, moet met alle bovenstaande factoren rekening gehouden worden. Het moet sneller drogen dan concurrerende producten; het moet goed spuiten; en het moet de prestatiedoelen halen of overtreffen in alle opzichten.

 

https://www.meiboom.eu/spuitlijm/