Ondernemershuis
Image default
Huishoudelijk

bekijk de nieuwe pelletkachel van Toppellets

Goedkope pelletkorrels zijn zeker niet minderwaardig

Om hun energiefactuur zoveel mogelijk te verlagen, kiezen steeds meer landgenoten voor pelletkachels om hun huizen te verwarmen. Terecht want verwarmen met pellets zorgt voor een aangename binnenhuisklimaat voor een opmerkelijk lagere prijs. Maar ook over de kwaliteit van de gebruikte pellets valt heel wat te zeggen. Zo bestaan er grote verschillen in kwaliteit en prijs. Wat is de kwaliteit van goedkope pelletkorrels? 

Pelletkachels verwarmen met pelletkorrels. Dit soort kachels zien eruit als klassieke houtkachels. Binnenin verschillen ze grondig. Pelletkachels zijn namelijk uitgerust met een technologie die zorgt voor een optimale verbranding, gekoppeld aan een verrassend hoog rendement.

Hoe werkt een pelletkachel?

Maar hoe werkt een pelletkachel eigenlijk? Als je de pelletkachel aanzet, begint de gloeispiraal die voor de nodige ontsteking zorgt te gloeien. De vijzel of worm transporteert de houtsnippers op zijn beurt van de opslag naar de branderbak. Vanaf het moment dat de schroef gaat draaien valen er een pelletkorrels in deze bak. Door de vernieuwde luchttoevoer gaat er extra zuurstof naar dezelfde branderbak. Dit doet de pellets ontbranden. Dan gaat de gloeibougie weer uit. Wanneer de pelletkachel opwarmt, begint de convectieventilator te draaien. Een ventilator blaast warme lucht door de kamer. De rookgassen die bij elke verbranding vrijkomen, worden via een rookgasventilator via de schoorsteen afgevoerd. Als je de pelletkachel uit zet, worden er geen houtpellets mee aangevoerd. Wanneer de voorraadbak met pellets allemaal zijn verbrand, wordt de kachel uitgeschakeld.

Wat zijn pelletkorrels?

Houtafval, vooral fijn zaagsel, is het hoofdbestanddeel van pellets. Goede houtpellets bevatten geen toegevoegde stoffen zoals verschillende soorten lijmen en bindmiddelen. Hars wordt gebruikt als het beste bindmiddel voor pellets. Hars komt van nature voor in hout. De korrels worden onder hoge druk samengeperst om ze in de juiste vorm te houden. Omdat er geen toegevoegde stoffen zijn, zijn deze korrels milieuvriendelijker en leveren ze een hogere opbrengst op. Dit maakt ze uiteindelijk goedkoper dan de vaak lagere kwaliteit goedkope pellets.

De voordelen van verwarmen met pelletkachels

Vergeleken met andere verwarmingsbronnen zorgen pelletkachels voor heel wat voordelen. Pelletkachels:

  • Kunnen makkelijk geplaatst worden

  • Zijn zowel geschikt als hoofd- en bijverwarming

  • Verlagen je energiefactuur

  • Hebben geen gasaansluiting nodig

  • Veroorzaken geen fijn stof of koolstofuitstoot en zijn dus milieuvriendelijk

  • Maken je onafhankelijk van nutsbedrijven en netbeheerders

  • Hebben geen schoorsteen nodig

  • Zijn veilig

  • Onderhoudsvriendelijk

Goedkoper pelletkorrels

Dure houtpellets zijn daarom niet altijd de beste. Goedkope pelletkorrels zijn daarom niet minderwaardig, integendeel. Kies voor de pellets met de beste prijs-kwaliteitverhouding voor een veilige, aangename en budgetvriendelijke verwarming.